Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Junker: Predlog Tereze Mej prvi korak ali nedovoljan


Žan Klod Junker

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker ocenio je danas da je predlog britanske premijerke o pravima evropskih državljana u Velikoj Britaniji posle njenog istupanja iz članstva u Evropskoj uniji (EU) (Bregzit) "prvi korak ali još nedovoljan", prenosi Frans pres.

"To je prvi korak ali još nedovoljan", rekao je Junker drugog dana samita lidera EU u Briselu ne navodeći detalje.

Međutim, predlog Tereze Mej je naišao na kritike. Belgijski premijer Šarl Mišel je rekao da je britanski plan "prilično neodređen".

Predsednik Evropskog Saveta Donald Tusk kazao je u petak da je predlog “ispod očekivanja”.

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je da je to "dobar početak ali ima još mnogo toga da se uradi".

Austrijski kancelar Kristijan Kern rekao je da je to dobar predlog ali je jasno da predstoji još mnogo posla da se to ostvari.

Tereza Mej ocenila je danas da je pored iznetih kritika njen plan "fer i vrlo ozbiljan".

Britanska premijerka je rekla juče da će zaštiti prava građana EU u Velikoj Britaniji i da nastoji da uspostavi sličnu zaštitu prava Britanaca koji žive u drugim državama EU.

Ona je obećala da niko neće biti izbačen iz Velike Britanije posle Bregzita i da će evropskim državljanima koji žive u njenoj zemlji biti ponuđene mogućnosti da regulišu svoj status kako bi mogli da ostanu.

“Hoću da svi državljani EU koji u Ujedinjenom kraljevstvu pronašli dom, znaju da niko od njih neće morati da ode. Ne želimo da vidimo razdvojene porodice. moći će da tu i ostanu i mi ćemo garantovati njihova prava. To je pravična i ozbiljna ponuda. Ona omogućava 3 miliona građana EU u Britaniji sigurnost u budućnosti i to isto želimo za više od million britanskih građana u EU”, istakla je Mej.

Velika Britanija bi zvanično trebalo da izađe iz članstva u EU u martu 2019. godine.

XS
SM
MD
LG