Dostupni linkovi

Mej brani predlog o građanima EU koji žive u Britaniji


Tereza Mej
Tereza Mej

Britanska premijerka Tereza Mej branila je u petak svoj predlog o garancijama prava građana EU koji žive u Ujedinjenom kraljevstvu, dodajući da je nekoliko evropskih lidera reagovalo pozitivno i želi da se taj sporazum što pre postigne, prenosi Rojters.

Na konferenciji za novinrare nakon samita EU u Briselu, Mej je takođe istkala da bi volela da se pregovori o izlasku Britanije iz EU nastave u konstruktivnom duhu koji je uspostavljen na njihovom početku u ponedeljak.

“I dalje smatram da je to pravedna i ozbiljna ponuda i želela bih da bude jasno to što kažemo: oni građani država EU koji su došli u Ujedinjeno kraljevstvo koje im je postalo dom, moći će da tu i ostanu i mi ćemo garantovati njihova prava”, istakla je Mej.

“Smatram da je to ozbiljna ponuda. Postoje izvesne razlike između ovoga i predloga Evrpske komisije ali o tome će se pregovarati”, naglasila je britanska premijerka.

Predsednik Evropskog Saveta Donald Tusk kazao je u petak da je ponuda britanske premijerke Tereze Mej za očuvanje prava državljana EU, koji žive u Britaniji, nakon Bregzita “ispod očekivanja”.

XS
SM
MD
LG