Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Inicijativa mladih traži otkazivanje tribine Šljivančanina u Beogradu


Anita Mitić, direktorica Inicijative mladih za ljudska prava

Inicijativa mladih za ljudska prava pozvala je u četvrtak predsednicu gradske opštine Savski venac Irenu Vujović da otkaže tribinu "Knjigama i delom za istinu", najavljenu za ponedeljak, na kojoj će govoriti Veselin Šljivančanin.

Inicijativa je ocenila da se njegovim nastupom otvara javni prostor za negiranje zločina, pošto je Šljivančanin 2010. godine osuđen na 10 godina zatvora za pomaganje i podržavanje mučenja koje se dogodilo 20. novembra 1991. godine na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara.

Ta nevladina organizacija smatra da je ustupanje javnog prostora za promociju knjige jednog osuđenog ratnog zločinca nedopustivo jer se time daje legitimitet idejama koje Šljivančanin promoviše.

"Ne pristajemo na ratnohuškačku politiku i ratne zločince u javnom prostoru. Insistiramo na poštovanju utvrđenih činjenica, kao i pravnoj, ali i moralnoj osudi odgovornih", navodi se u saopštenju.

Inicijativa mladih je u januaru u Beški u Vojvodini tražila prekidanje tribine na kojoj je govorio Šljivančanin, nakon čega su napadnuti njegovi aktivisti.

Zbog učešća osuđenog ratnog zločinca na tribinama i u političkoj kampanji tadašnjeg premijera Srbije, sada predsjednika, Aleksandra Vučića kritikovali su i iz EU.

XS
SM
MD
LG