Dostupni linkovi

Sud SAD poništio presudu o oduzimanju državljanstva Divni Maslenjak zbog laganja


Sudije vrhovnog suda SAD
Sudije vrhovnog suda SAD

Vrhovni sud SAD u četvrtak je donio odluku u korist etničke Srpkinje, Divne Maslenjak, kojoj je oduzeto američko državljanstvo jer je lagala o vojnoj službi njenog supruga nakon kolapsa Jugoslavije, javlja Reuters.

Sudije Vrhovnog suda su odlučile u korist Maslenjak, kojoj je oduzeto američko državljanstvo i ona deportovana u Srbiju, nakon što je osuđena za kršenje imigracionog zakona jer je lažno tvrdila da njen suprug nije služio u vojsci Bosanskih Srba 1990-tih.

Vrhovnu sud je time odbacio presudu nižih sudskih instanci koje su bile u korist američke države, te su vratili presudu na ponovno razmatranje.

Kada se slučaj vrati Šestom okružnom sudu u Sinsinatiju na žalbeno razmatranje, sud i dalje može tvrditi da je njihova presuda validna, jer joj se zbog netačnih izjava može zabraniti ulazak u zemlju.

Maslenjak je prije skoro 20 godina tvrdila da joj u Bosni prijeti progon. Takođe je rekla da njoj i porodici prijeti osveta vojske bosanskih Srba jer je njezin suprug izbjegao služenje vojnog roka. Istina je da je zapravo služio u vojnoj jedinici koja je bila upletena u najteže ratne zločine u Srebrenici.

XS
SM
MD
LG