Dostupni linkovi

Venecuela: Maduro postavio generale za nove ministre


Nikolas Maduro

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro postavio je nekoliko generala za ministre u okviru rekonstrukcije vlade, kako bi najviši zvaničnici njegove stranke mogli da se kandiduju za mesta u posebnoj skupštini koja će raditi na novom ustavu.

Maduro je osnovao i novu agenciju zaduženu za prestonicu koju će voditi general Antonio Benavides, koji je bio na čelu Nacionalne garde, optuživane za zloupotrebe tokom antivladinih protesta u kojima je naimanje 70 ljudi stradalo.

Sadašnji ambasador Venecuele u Organizaciji američkih država Samuel Monkada biće novi šef diplomatije, a dosadašnja ministarka spoljnih poslova Delsi Rodriges, Madurova bliska saradnica, kandidovaće se na izborima sledećeg meseca.

Šef kabineta predsednika biće general Karlos Osorio, generalni inspektor oružanih snaga. Za ministra saobraćaja imenovan je general Huan Garsija Tuson, koji je do sada bio komandant vojske.

Generali će na novim funkcijama zameniti zvaničnike koji će učestvovati u izborima za članove posebne skupštine čiji će zadatak biti promena ustava.

Opozicija će bojkotovati izbore, jer tvrdi da su izborne procedure na strani vlade.

Dok je Maduro saopštavao izmene u vladi, više stotina njegovih protivnika okupilo se na ulicama Karakasa da oda počast najnovijoj žrtvi protesta - 17-godišnjem Fabijanu Urbini, koga su snage bezbednosti ubile tokom sukoba u utorak.

XS
SM
MD
LG