Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Francuska dobila novu vladu


Sa velikom većinom u parlamentu Makron (39) će sada imati odrešene ruke da sprovede obećani program

Jelijsejska palata saopštila je večeras sastav nove francuske vlade posle parlamentarnih izbora na kojima je ogromnu većinu osvojila centristička stranka predsednika Emanuela Makrona, Republika u pokretu, prenosi Beta.

Žan-Iv Le Drian ostaće kao u prethodnom sazivu šef diplomatije, dok će ministar odbrane biti Florans Parli posle odluke Silvi Gular da odustane od ministarske funkcije zbog istrage o navodnoj zloupotrebi sredstava Evropskog parlamenta.

Ministarka za evropska pitanja biće Natali Loazo, jer je prethodna ministarka Marijel de Sarnez odlučila da ne bude u novoj vladi.

Ministar pravde takođe će biti žena, Nikol Belube, navela je Jelsijeska palata i dodala da je dosadašnji ministar na toj funkciji Fransoa Bajru odlučio da napusti vladu kako bi novom predsedniku Emanuelu Makronu omogućio da ostvari cilj i očisti politiku od korupcije.

Ministar za teritorijalnu koheziju biće Žak Mezar i on menja Rišara Ferana koji je, kako su naveli francuski mediji, bio primoran da odustane od ministarske funkcije jer je predmet preliminarne istrage o aferi poslovanja s nekretninama, prema kojoj je njegova partnerka koristila jefitnije cene zakupa dok je Feran bio na čelu jednog osiguravajućeg društva.

Feran, blizak Makronu, prihvatio je da bude predsednik poslaničke grupe Republike u pokretu.

Sa velikom većinom u parlamentu Makron (39) će sada imati odrešene ruke da sprovede obećani program, socijalno-liberalne reforme kao što je moralizacija političara od kojih zahteva besprekornost, reforma radnog zakonodavstva i smanjenje javnog deficita.

XS
SM
MD
LG