Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mogerini: Prijem Zapadnog Balkana biće težišna tema


Federika Mogerini

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjske odnose Federika Mogerini istakla je danas da će u narednom periodu Zapadni Balkan biti, odmah nakon pitanja odbrane i sigurnosti težišna tema njenih aktivnosti.

Mogerini je navela da budućnost Evropske unije poslije najavljenog izlaska Velike Britanije nije da ostane sa 27 članica, već da će svakako biti prijema novih država.

"Na Zapadnom Balkanu raspolažemo sa ogromnim mogućnostima uticaja koje ne koristimo u punoj mjeri", rekla je Mogerini u završnoj riječi na godišnoj konferenciji Instituta EU za bezbjednosne studije (EUISS) koji savjetuje viskog predstavnika Evropske unije za vanjske odnose.

Mogerini je, kako su učesnici skupa prenijeli novinskoj agenciji Beta, ocijenila da na Zapadnom Balkanu postoji povjerenje stanovništva u Evropsku uniju kao i opredijeljenost vlasti da rade na prijemu u Uniju.

Ona je navela da se "od EU očekuje da pokaže da li je posvećena i ozbiljna" u svojim obećanjima da će države Zapadnog Balkana biti primljene u Uniju.

"Moj prioritet tokom narednih 12 do 18 mjeseci biće Zapadni Balkan, odmah nakon pitanja evropske odbrane i bezbjednosti", rekla je Mogerini.

Visoka predstavnica EU dodala je da svih šest zemalja Zapadnog Balkana treba da budu dotle dovedeni da njihovo približavanje Uniji bude nepovratno.

"Ako mi ne budemo radili na tome, radiće drugi", upozorila je Mogerini.

XS
SM
MD
LG