Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ombudsman: Nadležni da dostave sve informacije o požaru u Vinči


Protest inicijative Ne da(vi)mo Beograd povodom požara ne vinčanskoj deponiji

Institucija zaštitnika građana zatražila je od nadležnih za monitoring i objavljivanje rezultata kvaliteta vazduha da dostave sve informacije o načinu i rezultatima izvršenih merenja povodom požara na deponiji u Vinči, kao i o vrsti zagađujućih materija čije je merenje vršeno.

Navodeći da "kontradiktorne informacije u javnosti prodobljuju već prisutnu uzemirenost i nepoverenje građana, Ombudsman je u saopštenju naveo da građani imaju pravo da znaju da li je usled požara na deponiji Vinča došlo do zagađenja vazduha.

"Uprkos čvrstim uveravanjima Gradskog zavoda za javno zdravlje grada Beograda da nivo detektovane koncentracije pojedinih hemijskih jedinjenja ne može imati ozbiljne posledice po zdravlje ljudi, ipak je osetljivim grupama poput starijih građana, trudnica i dece, upućena preporuka da u slučaju pojave dima smanje boravak na otvorenom prostoru", piše u saopštenju.

Navodi se da u isto vreme "naučna i stručna javnost upozorava na činjenicu da se prilikom sagorevanja otpada sa deponije, osim ugljen-monoksida, sumpor-dioksida i azotovih oksida čije je merenje izvršeno i rezultati objavljeni, oslobadjaju i druge visokotoksične i kancerogene materije čije merenje nije izvršeno ili rezultati nisu prezentovani u javnosti.

Performans za Vinču ispred skupštine Beograda
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

“Zaštitnik je apelujući na poštovanje prava gradjana na dostupnost informacija, zatražio od Gradskog zavoda za javno zdravlje grada Beograda i Agencije za zaštitu životne sredine dostavljanje svih informacija o načinu i rezultatima izvršenih merenja, kao i vrsti zagađujućih materija čije je merenje vršeno", stoji u saopštenju.

Zaštitnik je naveo da je uveren da će nadležne institucije "dostaviti sve relevantne informacije i tako omogućiti građanima da budu pravovremeno i tačno obavešteni".

Požar na deponiji u Vinči izbio je 18. maja, a Gradski zavod za javno zdravlje Beograd u više navrata je saopštio tim povodom nije došlo do povećanja količine štetnih materija u vazduhu.

XS
SM
MD
LG