Dostupni linkovi

Ana Brnabić mandatarka nove Vlade Srbije


Ana Brnabić
Ana Brnabić

Ana Brnabić, aktuelna ministarka državne uprave i lokalne samouprave, nova je mandatarka za sastav Vlade Srbije, objavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za medije u predsedništvu Srbije.

"Ana Brnabić je vredna, poseduje stručne i lične kvalitete i uveren sam da će pokazati poštovanje prema partijama, raditi na boljitku za našu Srbiju", rekao je Vučić.

"Odluku sam doneo u u skladu sa interesima Srbije i njenim proklamovanim ciljevima. Od novog premijera očekujem da obezbedi kontinuitet politike koju Srbija vodi, jer se, kako je rekao, ona ne može menjati iz godine u godinu", istakao je predsednik Srbije.

Vučić je naveo da treba nastaviti put evrointegracija Srbije, ali i održati najbolje moguće odnose sa Rusijom, Kinom i državama arapskog sveta. Takođe od novog premijera je zatražio da nastavi trend povećanja zaposlenosti, angažuje se na poboljšanju stanja u zdravstvu i rekonstrukciji javnih objekata.

Predsednik Srbije je objasnio da će Ana Brnabić, kojoj je poverio mandat za sastav nove vlade, da se bavi pitanjima iz oblasti ekonomije, digitalizacije i slično.

Vučić o novom mandataru Vlade Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:21 0:00

Vučić je naveo da će lider Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić "suštinski voditi politički deo", kao i da će biti promena među ministrima i "jedno ili dva ministarstva više".

Brnabić: Nastaviti reforme nesmanjenim tempom

Ana Brnabić, kojoj je dodeljen mandat za sastav Vlade Srbije, izrazila je zahvalnost predsedniku Srbije na ukazanom poverenju i navela da će raditi na nastavku reformi.

"Čast je služiti svojoj zemlji i ja ću, ukoliko me Skupština Srbije izglasa, Vladu voditi posvećeno i odgovorno, a svoj posao ću raditi pošteno i sa ljubavlju", rekla je mandatrka za sastav nove Vlade Srbije za list Blic.

Brnabić je navela da je svesna odgovornosti koju preuzima jer treba da nasledi pravog lidera, kao i obaveza prema gradjanima koji očekuju da rezultate rada Vlade osete kroz bolji kvalitet života.

Ona je rekla da kreće da radi na ekspozeu i sastavljanju Vlade i da je važno da se rad na projektima nastavi.

Dačić poštuje Vučićevu odluku

Ivica Dačić, dosadašnji vršilac dužnosti premijera i lider Socijalističke partije Srbije koji je figurirao u javnosti kao potencijalni Vučićev naslednik na funkciji premijera, rekao je da poštuje odluku predsednika Srbije da Ana Brnabić bude premijerka. Dačić je rekao i da SPS očekuje veće učešće u vlasti u Srbiji.

Nije važna moja funkcija, već veći uticaj cele moje partije: Ivica Dačić
Nije važna moja funkcija, već veći uticaj cele moje partije: Ivica Dačić

"Ja sam uvek govorio da nam je cilj veće i značajnije učešće moje partije i partije Jedinstvena Srbije Dragana Markovića u vlasti u Srbiji i perspektiva naše dugoročene saradnje sa SNS i Aleksnadarom Vučićem", rekao je Dačić.

On je naveo da SPS očekuje da dobije, kako se izrazio, neko ministarsko mesto više.

"Nije važna moja funkcija, već veći uticaj cele moje partije", poručio je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije je rekao da očekuje da novi sastav nastavi s politikom koja je do sada vođena.

"Cilj je politička stabilnost u Srbiji, razvoj i nastavak reformi. Što se mene tiče, moj cilj je bio da nastavim da se bavim spoljnom politikom", rekao je on.

Ekspertkinja ili Vučićeva marioneta?

Objavljivanjem imena Ane Brnabić došao je kraj višemesečnoj sagi i spekulacijama o tome ko će biti dobiti mandat da u narednom periodu vodi Vladu Srbije.

Prednosti koje su u delu javnosti pripisivane Ani Brnabić išle su od toga da je reč o uspešnoj nestranačkoj ličnosti do činjenice da bi njenim izborom većinski tradicionalistička zemlja poput Srbije dobila prvu ženu premijerku. I dalje od toga – ženu koja se otvoreno izjasnila kao pripadnica LGBT.

Upravo tako i svetske agencije prenose vest o njenom izboru. AFP navodi da je Ana Brnabić „prva otvoreno gej osoba na poziciji premijera na konzervativnom Balkanu, kao i to da je prva žena u srpskoj istoriji koja je dospela na tu poziciju“.

Za političkog analitičara Bobana Stojanovića međutim, glavni motiv da Vučićev izbor padne baš na nju svodi se na sledeće:

Vučić ne želi da ima jaku ličnost na mestu premijera da bi mogao da kontroliše apsolutno svakog aktera u Vladi: Boban Stojanović
Vučić ne želi da ima jaku ličnost na mestu premijera da bi mogao da kontroliše apsolutno svakog aktera u Vladi: Boban Stojanović

„Vučić ne želi da ima jaku ličnost na mestu premijera da bi na neki način mogao da kontroliše apsolutno svakog aktera u Vladi i da nastavi da donosi odluke kao što ih je donosio i kao premijer. Moja teza je da će ona nastaviti da se bavi svojim poslom i svojim resorom, a da će na poziciji premijerke biti isključivo da bi se ta pozicija popunila“, kaže Stojanović.

Na ovoj su liniji i prve reakcije opozicije na imenovanje Ane Brnabić.

Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac izjavio je da je informacija o tome ko će preuzeti kancelariju premijera nebitna jer „već pet godina o sudbini naroda u Srbiji odlučuje jedan čovek“.

"I funkciju premijera i predsednika i vrhovnog komandanta i koordinatora službi i spasitelja iz poplava i vozača kamiona kroz tunele obavlja samo jedan čovek koji jedini odlučuje o sudbini ovog naroda", naveo je Šutanovac.

Profesorka Srbijanka Turajlić, koja je i članica pokreta „Slobodni građani Srbije“ Saše Jankovića kaže za RSE da je iznenađena što je Ana Brnabić prihvatila ponuđenu premijersku poziciju.

„Mi nemamo premijera, imamo marionetu predsednika države. I to svi znaju. I to mora znati i onaj ko se prihvatio tog posla. Mislila sam da je gospođa Brnabić profesionalac, a profesionalac ne može da pristane na tu vrstu poniženja“, kaže Turajlić.

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović pak navodi da Ana Brnabić „ima veće poverenje zapada od predsednika Srbije Aleksandra Vučića“. "Zato predsednik mora da predloži ono što mu je zapad naredio. Izgleda da se nije mnogo pitao", napisao je Obradović na Tviteru.

Vučić je Anu Brnabić izabrao iako pojedini koalicioni partneri nisu blagonaklono gledali na to.

Tako je lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma koji je ranije poručio da neće glasati za premijera i Vladu na čijem je čelu osoba koja „nije domaćin i nema dece“, po imenovanju Ane Brnabić poručio da ona nije njegov premijer.

„Izbor Ane Brnabić pre svega zbog njenog seksulanog opredeljenja, Vučiću donosi neku vrstu ugleda u međunarodnim okvirima i ono što može da bude neki strah nas građana je to što će stanje ljudskih prava i građanskih sloboda u Srbiji sada da se percipira kroz to da je Srbija zemlja koja ima pripadnicu LGBT populacije za premijerku“, navodi Boban Stojanović.

Spoljna politika Srbije ostaje onakva kakva jeste u korelaciji sa Aleksandrom Vučićem: Borivoje Erdeljan
Spoljna politika Srbije ostaje onakva kakva jeste u korelaciji sa Aleksandrom Vučićem: Borivoje Erdeljan

Kada je reč o regionalnoj i spoljnoj politici Vlade na čijem će čelu biti Ana Brnabić, spoljnopolitički komentator Borivoje Erdeljan ne očekuje promene.

Ukazuje na to da „zbunjuje“ Vučićeva poruka da će se Brnabić baviti pitanjima iz oblasti ekonomije i digitalizacije, dok će lider Socijalista i aktuelni šef diplomatije Ivica Dačić "suštinski voditi politički deo".

Podsećamo, Ivica Dačić figurirao je kao jedna od Vučićevih opcija za premijersko mesto. Sam Dačić međutim, nije verovao u tu mogućnost, a osnovna prepreka mu je bila, kako je govorio, to što je “kod Zapada okarakterisan kao Putinov čovek”.

„Ovo opet ne znači nikakvu promenu, nego je to u okviru jedne kolotečine u kojoj svako ima svoj stil. Dačić sa svojim naglašenim bliskostima i prijaznosti prema Moskvi pre svega. Ali spoljna politika Srbije ostaje onakva kakva jeste, i korelaciji sa Aleksandrom Vučićem na mestu onoga koji usmerava, hamonizuje i upravlja političkim životom“, kaže Erdeljan.

U javnosti se i pre imenovanja Ane Brnabić spekulisalo da će izbor novog mandatara biti samo privremeno rešenje i da će na proleće iduće godine, zajedno sa izborima u Beogradu, biti održani i vanredni parlamentarni izbori.

Vučić je na ovakvo pitanje odgovorio da se „ređe nego što mnogi misle, bavi računicama i kalkulacijama“. Dodao je da ne planira da sa beogradskim budu raspisani i vanredni parlamentarni izbori, ali i dodao da će se možda "snažna opozicija ili stranke bivšeg režima" za to izboriti.

„Ono što nam izbor eksperta za premijera govori je da ova Vlada ipak neće tako dugo trajati i da će Ana Brnabić biti prelazno rešenje do nekih novih vanrednih parlamentarnih izbora. Zato SNS ne mora da brine, jer ako se Vlada planira dugoročno, za očekivati je da tu poziciju dobije neko iz Srpske napredne stranke. Što se tiče SPS-a, ukoliko Vučić planira izbore, onda Dačiću nije želeo da da poziciju premijera koju bi on mogao da iskoristi u kampanji“, navodi Boban Stojanović.

Osim Dragana Markovića Palme iz Jedinstvene Srbije, sve stranke vladajuće koalicije najavile su da će u Skupštini Srbije podržati Vučićev predlog za premijera.

Sastav celokupne Vlade trebalo bi da bude poznat 21. ili 22. juna, dok je za 23. jun Vučić zakazao svečanost povodom preuzimanja nove dužnosti.

Ko je Ana Brnabić?

Kako se navodi na službenoj internet stranici Vlade Srbije, Ana Brnabić poseduje master diplomu (MBA) sa Univerziteta Hal iz Velike Britanije i ima desetogodišnje iskustvo u radu sa međunarodnim organizacijama, stranim investitorima, lokalnim samoupravama i javnim sektorom u Srbiji.

Član je Upravnog odbora neprofitne fondacije Peksim, koja stipendira talentovane studente iz Srbije i Makedonije koji se nakon magistarskih studija na Kembridžu vraćaju u domovinu kako bi pomogli ekonomski i društveni razvoj. Bila je direktor kompanije Kontinental vind Srbija (Continental Wind Serbia - CWS), gde je radila na realizaciji investicije vredne 300 miliona evra u vetropark u opštini Kovin.

Ana Brnabić
Ana Brnabić

Važnu fazu u njenoj poslovnoj biografiji, kako se navodi na sajtu Vlade, predstavlja angažman u različitim američkim konsultantskim firmama koje su u Srbiji realizovale projekte finansirane od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Bila je zamenik direktora Projekta za razvoj konkurentnosti Srbije, ekspert na Programu reforme lokalne samouprave u Srbiji i viši koordinator Programa za ekonomski razvoj opština.

Aktivno je učestvovala u osnivanju Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) 2006. godine. Uložila je veliki napor u podizanje kapaciteta NALED-a za zastupanje interesa poslovnog sektora, lokalnih samouprava i civilnog društva u Srbiji. Tokom tog angažmana, učestvovala je u uvođenju koncepta lokalnog ekonomskog razvoja u Srbiji i jačanju potencijala opština da unapređuju poslovni ambijent na lokalu, uz aktivnu promociju investicija. Postaje član, a potom i predsednik Upravnog odbora NALED-a, koji dobija status najveće samostalne privatno-javne organizacije koja se zalaže za unapređenje privrednog ambijenta u Srbiji i koja je u tesnoj saradnji sa Vladom Republike Srbije doprinela jačanju konkurentnosti Srbije u međunarodnim okvirima i na Duing biznis listi Svetske banke.

Kako podseća portal “Istinomer”, za Anu Brnabić šira javnost u Srbiji čula je u oktobru 2015. tokom afere "Lidija Udovički", kada je sajt Telepromter objavio transkript telefonskog razgovora između Bojana Pajtića i Lidije Udovički, sestre ministarke državne uprave Kori Udovički. Lidija Udovički je navodno rekla da je kum premijera Srbije i direktor EMS-a Nikola Petrović pokušao da naplati reket od dva miliona evra od spomenute američke firme Kontinental vind partners (CWP), ne bi li vetropark u Srbiji priključili na elektromrežu.

Premijer Vučić je na to odgovorio optužbama na račun CWP tvrdeći da je upravo ta firma u Sjedinjenim Američkim Državama izlobirala da pet kongresmena potpiše pismo Džozefu Bajdenu u kojem su premijerov brat Andrej i njegov kum Nikola Petrović označeni kao centar korupcije u Srbiji. Brnabićeva je, međutim, zajedno sa direktorom EMS i ministrom energetike Aleksandrom Antićem, na konferenciji za medije u Vladi Srbije odbacila navode o bilo kakvom pokušaju reketiranja.

Otprilike u isto vreme, u medijima se pojavila informacija da bi Ana Brnabić trebalo da bude na čelu "deliveri junita" u Vladi Srbije, ali prema pisanju medija "deliveri juniti" nisu nikada zaživeli. U martu 2016. je u javnoj debati došla u sukob sa Fiskalnim savetom koji je osporio isplativost uvođenja onlajn fiskalizacije, za šta su se, sa druge strane, NALED i Brnabićeva nedvosmisleno zalagali.

Predsednica je savetodavnog odbora Etno mreže, udruženja proizvođača rukotvorina. U avgustu 2016. izabrana je za ministarku državne uprave i lokalne samouprave. Ana Brnabić dobitnica je priznanja „Biznis dama godine“ u kategoriji "Društveno odgovorno poslovanje" za 2013. godinu. Rođena je 1975. godine u Beogradu.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG