Dostupni linkovi

David: Brnabić kao premijer veliki korak za Srbiju


Ministarka za državnu upravu Srbije Ana Brnabić, 12. august 2016.
Ministarka za državnu upravu Srbije Ana Brnabić, 12. august 2016.

Mia David, arhitekta iz Beograda, za 'Zašto?' analiziru izjavu skupštinskog poslanika i člana vladajuće koalicije Dragana Markovića Palme da novi premijer Srbije mora biti neko ko ima porodicu i djecu, nakon medijskih izvještaja da je među kandidatima i ministarka državne uprave Ana Brnabić koja se otvoreno deklariše kao gej.

  • Zone

Činjenica da mi 2017. komentarišemo Palminu izjavu govori gde se nalazimo.

Mi očigledno ne možemo da govorimo o evropskim vrednostima.

Mi se krećemo u zonama diskriminacije kada govorimo o Palmi tako da, nekako na sreću, njegove izjave nisu naročito značajne u ovom trenutku.

  • Kontekst

Sa jedne strane, mislim da je jako značajno da je gospođa Brnabić u sadašnjoj Vladi, znači jedna osoba koja je otvoreno gej.

To za Srbiju kakva je i danas -- za jednu desničarsku konzervativnu Srbiju, što jesu njene dominantne vrednosti -- je jedan veliki korak.

I u tom kontekstu gledano njeno imenovanje za premijera bi takođe bio veliki korak.

  • Osećanja

Međutim sa druge strane mislim da je važno i šta ona politički predstavlja a moram priznati da za mene ona politički predstavlja razočarenje u kontekstu toga za šta se nekada borila i u kakvoj vladi sada radi.

Tako da su moja osećanja pomešana.

  • Slika

Mislim da da je važno praviti sve korake koji pokazuju da se ljudska prava poštuju i da ne postoji dikriminacija ni po kom osnovu.

Sa druge strane ta slika zapravo nije sasvim tačna jer postoji diskriminacije po raznim osnovama i samo je pitanje šta je u kom trenutku potrebno politički izvući da bi se nešto naglasilo.

XS
SM
MD
LG