Dostupni linkovi

Ranjeni republikanski kongresmen u kritičnom stanju


Steve Scalise

Američki republikanski kongresmen Steve Scalise nakon ranjavanja u pucnjavi u Virdžiniji i operacije u kritičnom je stanju, objavila je bolnica MedStar Washington.

"Kongresmen Scalise ima kritične povrede i ostaje u kritičnom stanju. Ostali pacijenti su u dobrom stanju", navedeno je iz ove bolnice na Twitteru, dok je ranije njegovo stanje opisano kao stabilno.

Napadač na Scalisea, te savjetnika jednog drugog republikanskog senatora i policiju, 66-godišnji James Hodgkinson je na društvenim mrežama vodio anti-Trump kampanju i bio volonter i simpatizer demokratskog senatora Berniea Sandersa, objavili su mediji.

Napadač je preminuo od povreda tokom razmjene vatre sa policijom, objavio je američki predsjednik Donald Trump. On je nakon napada pozvao na jedinstvo i pohvalio policiju, za kako je rekao, "herojsko djelovanje".

"Svi se moramo saglasiti da smo blagosloveni što smo Amerikanci i da smo najači kada radimo zajedno na dobrobit svih" rekao je Trump.

Fotografija napadača na američke republikanske zvaničnike Jamesa T. Hodgkinsona sa Facebook profila

Šef policije u Aleksandriji u Virdžiniji je saopštio da će istragu u ovom slučaju preuzeti Federalni istražni biro (FBI).

The Washington post je objavio, citirajući izvore iz službi za sprovođenje zakona, da je napadač James T. Hodgkinson, 66-godišnjak iz Belevila, država Ilinois.

Nakon objave da je Hodgkinson bio volonter senatora Berniea Sandersa, on se obratio javnosti porukom da je nasilje bilo koje vrste "neprihvatljovo u američkom društvu i da ovu akciju najsnažnije osuđuje".

"Upravo sam saznao da je navodni napač izgleda bio volonter u mojoj predsjedničkoj kampanji. Ja sam zgrožen ovim nedopustivim aktom" naveo je senator Sanders, poželjevši brz i potpun oporavak kongresmenu Scaliseu i drugima povrijeđenima u napadu. Zahvalio se na reakciji Kapitol policiji.

Mediji su u međuvremenu objavili da je James T. Hodgkinson, na društvenim mrežama postavljao poruke protiv Trumpa i republikanaca.

"Trump je izdajnik. Trump je uništio našu demokratiju. Vrijeme je da se uništi Trump & društvo", postirao je na Facebooku 22. marta.

"Republikanci su talibani SAD" napisao je u februaru, takođe na Facebooku. Otkriveno je da je i da je lokalnim medijima pisao vatrena politička pisma.

Prošle godine većina njegovih Facebook postova su se odnosila na postpisivanje peticije za "Change.org" sa naslovima poput: "Bernie-molim te kandiduj se bez obzira na sve" ili "Hillary Rodham Clinton treba da preda nominaciju Barnie-ju Sandersu", kao i "Zdravstveno osiguranje za sve Amerikance".

Oko 15 do 25 američkih zvaničnika Republikanske stranke učestvovalo je na treningu kada se napad dogodio. Među povrijeđenima je savjetnik kongresmena Roger Williams. Desetogodišnje dijete jednog od senatora je moralo da se sakrije ispod klupe kada je počela pucnjava.

Šef policije je u kratkoj izjavi medijima naveo da je ukupno pet osoba odvedeno u bolnicu sa mjesta napada, da na slučaju sarađuju Kapitol policija i kancelarija šerifa Aleksandrije i da neće davati dodatne informacije dok ne sakupe više dokaza.

Kongresmen Mo Brooks je za CNN izjavio da je još nekoliko ljudi pogođeno, uključujući i dvojicu policajaca. U živom javljanju ovom mediju,on je naveo da su ostali kogresmeni sada na sigurnom ali nije rekao gdje.

Kako je procijenio, između 50 i 100 metaka je ispaljeno.

AP javlja da je kongresmen Mike Bishop naveo da je njegov kolega stojao na drugoj bazi (na trening utakmici) u momentu kada je pogođen u kuk.

Kongresmen Jeff Duncan je u saopštenju naveo da je "vidio napadača".

Bijela kuća je izdala saopštenje u kojem su naveli da predsjednik Donald Trump prati razvoj događaja, a Trump je sam reagovao na Twitteru.

"Predstavnik Steve Scalise iz Luizijane istinski prijatelj i patriota teško je povrijeđen, ali će se u potpunosti oporaviti. Naše misli i molitve su sa njima" napisao je Trump.

Senator Jeff Flake je u izjavi datoj pred brojnim novinarima naveo da je napadač, koji je imao puno municije i pucao oko 10 minuta, pogođen.

Senator Rand Pol je u izjavi CNN-u, rekao da "niko ne bi preživio da nije bilo hrabre akcije policije" budući je napadač imao puno municije.

Još je rano za davanje procjene o motivima napadača na američkog kongresmena Stevea Scalisea na bejzbol treningu u Virdžniji u srijedu, saopštio je odmah nakon napada guverner ove savezne države Terry McAuliffe.

XS
SM
MD
LG