Dostupni linkovi

Radnici 'Goše' blokirali prugu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Radnici Fabrike šinskih vozila “Goša” iz Smederevske Palanke u sredu ujutro su na sat vremena blokirali prugu Begrad - Niš na železničkom Koridoru 10, u znak protesta što nisu realizovane odredbe sporazuma potpisanog između Štrajkačkog odbora i menadžmenta fabrike.

Milan Vujičić, predsednik Štrajkačkog odbora kaže za Radio Slobodna Evropa da su radnici, od devet do deset časova, blokirali prugu na Železničkoj stanci u Smederevskoj Palanci i potpuno zaustavili putnički i teretni saobraćaj na njoj.

"Učinili smo to zbog toga što niko ne reaguje na naše zahteve. Kao da su nas svi zaboravili i digli ruke od nas. Niko nam se ne obraća ni iz menadžmenta ni iz lokalne samouprave. Da nas bar pitaju kako smo i kako preživljavamo. Svi nam samo kažu da sada nema vlade i da moramo da čekamo", kaže Vujičić.

Prema njegovim rečima, do sada nisu realizovane odredbe sporazuma nakon kojeg je prekinut raniji jednomesečni generalni štrajk.

"Nisu nam isplatili obećanih 30.000 dinara, a trebali su da daju i garancije dražavi na pet miliona evra kakao bi nam bio povezan radni staž i uplaćeni doprinosi za penzijsko i zdravstveno osiguranje, ali ni to nisu ispunili", kaže naš sagovornik i dodaje da radnicima nije isplaćena ni akontacija za maj.

Tokom jednočasovne blokade, za vreme koje su radnici sedeli na međunarodnom koloseku, nije bilo nikakvih incidenata, a nakon što su prekinuli blokadu, na pruzi Beograd - Niš ponovo je uspostavljen saobraćaj.

XS
SM
MD
LG