Dostupni linkovi

Zamrznut štrajk u 'Goši'


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Radnici Fabrike šinskih vozila "Goša" iz Smederevske Palanke, zamrzli su generalni štrajak koji je trajao 46 dana i jutros se vratili na radna mesta.

Radnici su nastavili proizvodnju, nakon što im je juče isplaćeno po 25.000 dinara (oko 195 evra), od ukupno 90.000, što je bio jedan od zahteva štrajkača. Prethodne nedelje njima je uplaćeno po 35.000, a preostalih 30.000 dinara će im biti isplaćeno naredne nedelje.

Predsednik Štrajkačkog odbora Milan Vujčić kaže za RSE da je štrajk zamrznut kako bi, ukoliko poslodavac ne ispoštuje sporazum, mogao odmah biti nastavljen.

"Štrajk nismo prekinuli, već samo zamrzli kako bi, ukoliko se nešto ne ispuni odmah nastavili generalni štrajk bez najave", kaže Vujičić.

Prema njegovim rečima, Sporazum između Štrajkačkog odbora i fabričkog menadžmenta sadrži i odredbe o ispunjavanju ostalih štrajkačkih zahteva.

"Sporazumom je definisana isplata zaostalih zarada, koje po radniku iznose između 600.000 i 700.000 dinara, u 16 mesečnih rata, predviđa redovne plate mesec za mesec. Poslodavac se sa Vladom dogovorio da izvrši reprogram dugovanja prema državi tako da će država da nam uveže radni staž i da nam overi zdravstvene knjižice", precizira Vujičić.

Situacija u "Goši" privukla je pažnju šire javnosti nakon što je jedan radnik u martu izvršio samoubistvo na radnom mestu.

XS
SM
MD
LG