Dostupni linkovi

Službenica NSA na saslušanju zbog curenja informacija


Reality Leigh Winner

Bela kuća je zatražila oštre kazne za lica koja odaju poverljive informacije. U četvrtak je zakazano saslušanje Rijaliti Li Viner (Reality Leigh Winner) (25) koja je optužena za objavljivanje izveštaja o mešanju Rusije u američke izbore, prenosi Rojters.

Advokat Vinerove je kazao da će se ona izjasniti pred sudom da nije kriva, objavio je u sredu NBC.

Ona je prva osoba optužena da odavanje poverljivih informacija medijima otkako je Trampova administracija preuzela dužnost.

Tramp, koji se u više navrata obećao da će suzbiti curenje informacija, smatra da svi odgovorni za nezakonito odavanje poverljivih podataka moraju biti najstrože kažnjeni, izjavila je portparolka Bele kuće Sara Sanders.

Pobornici Prvog amandmana su zabrinuti da Trampova administracija može iskoristiti slučaj Viner za zastrašivanje, po njihovom mišljenju, legitimnog obelodanjivanja informacija iz vlade. Oni su bili veoma kritični i prema pristupu administracije Baraka Obame curenju informacija, uključujući i slučaj Edvarda Snoudena.

Optužbe protiv Vinerove su saopštene manje od sat vremena nakon što je portal „Intercept“ objavio tajni dokument Nacionalne agencije za bezbednost (NSA) koji sadrži tehničke detalje o pokušaju Rusije da hakuje američke zvaničnike u izbornim komisijama i opremu za glasanje.

Iako se u optužbi protiv Vinerove ne pominje „Intercept“, dvojica američkih zvaničnika upućena u ovaj slučaj potvrdila su Rojtersu da je ona optužena za odavanje informacija pomenutom portalu.

XS
SM
MD
LG