Dostupni linkovi

UN: “Islamska država” ubija civile u Mosulu


Borbe u Mosulu
Borbe u Mosulu

Visoki komesarijat UN za ljudska prava saopštio je danas, pozivajući se na verodostojne izvore, da su u poslednje dve nedelje ekstremisti “Islamske države” u iračkom gradu Mosulu ubili 231 civila koji su pokušali da pobegnu iz grada, prenosi Frans pres.

"Nema dovoljno jakih reči da se osude tako užasna dela kao što je ubistvo porodica koje pokušavaju da se sklone od borbi", rekao je visoki komesar za ljudska prava Zeid Raad al Husein.

Napadi koji su namerno upereni protiv civila koji ne učestvuju u borbama predstavljaju ratni zločin, navodi se u saopštenju.

Ujedinjene nacije su već od početka operacija za povraćaj Mosula od “Islamske države” predvidele da će ekstremisti koristiti civile kao ljudski štiti i da će ubijati one koji pokušavaju da beže, ali najnoviji podaci ukazuju na "znatnu eskalaciju" u pogubljenjima civila, naveo je Visoki komesarijat.

Iračke snage uz podršku medjunarodne koalicije predvodjene SAD od oktobra vode veliku ofanzivu da iz Mosula isteraju ekstremiste, koji su zauzeli taj grad u junu 2014. godine. U januaru je zauzet istočni deo grada i sada se vode borbe za proterivanje militanata iz zapadnog dela grada.

Manje od 1.000 ekstremista je sada opkoljeno u delovima starog grada pod kontrolom “Islamske države” i nekoliko okolnih kvartova, zajedno sa oko 100.000 civila.

XS
SM
MD
LG