Dostupni linkovi

Napadač iz Mančestera radikalizovan u Britaniji, tvrdi njegov brat


Salman Abedi

Salman Abedi, bombaš-samoubica, koji je u napadu na koncertu u Mančesteru ubio 22 osobe, radikalizovan je 2015. godine dok je živeo u Britaniji, kazao je njegov brat Hašem istražiteljima libijske službe za borbu protiv terorizma u Tripoliju.

On je takođe rekao da je kupio opremu za Salmana za napad u Britaniji. “Salman je planirao napad ali ja nisam znao gde će biti izveden”, preneo je Hašemovo svedočenjeza Rojters Ahmed Bin Salem, portparol specijalnih snaga za borbu protiv terorizma u Tripoliju (RADA).

Ove jedinice deluju pod okriljem libijske vlade koju podržavaju Ujedinjene nacije. Policija u Tripoliju je uhapsila Abedijev oca Ramadana i mlađeg brata Hašema ubrzo nakon napada u Mančesteru koje su, sa drugim članovima porodice, ispitivali.da bih ispitala kao i druge članove porodice.

"Hašem je kazao da su on i Salman došli u dodir s idologijom Islamske države u Mančesteru 2015. godine preko interneta i nekih prijatelja u Britaniji, dodajući da su gledali video snimke i da im je bilo žao dece u Siriji te da su želeli nešto da urade za Islamsku državu kako bi pomogli", rekao je Bin Salem.

Salman i Hašem su otišli avionom u Libiju 18. aprila, a Salman se vratio u Mančester nedelju pre napada, izvedenog krajem prošlog meseca. Kazao je roditeljima da ide na hodočašće u Meku.

Bin Salem je naveo i da je Salman pozvao telefonom mlađeg brata na sam dan napada, želeći da se pozdravi s porodicom. Majka je, međutim, odbila jer je bila ljuta zato što ih je lagao.

"Hašem je znao za napad i ubedio je majku da razgovara s njim: ‘mama, molim te, razgovaraj sa njim’, kazao je Hašem. Majka je rekla u istrazi da je Salman zatražio oproštaj od nje, a ona nije mogla da razume zašto", dodao je Bin Salem.

U napadu na kraju koncerta američke pevačice Arijane Grande u "Mančester areni" ubijene su 22 osobe, među kojima je bilo i dece. Tokom dosadašnje istrage uhapšeno je 21 lice: dvanaest je pušteno bez podizanja optužnice dok je devet ostalo u pritvoru.

XS
SM
MD
LG