Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EU pokrenula fond za odbranu


Fond, koji je danas najavila Evropska komisija, trebalo bi da obezbedi 500 miliona evra u 2019. i 2020. godini za kupovinu i razvoj vojne opreme

Evropska unija osnovala je danas fond za odbranu iz kojeg bi trebalo da se finansiraju nove vojne tehnologije poput bespilotnih letelica ili robotike, pošto su evropske članice NATO-a pritiskom SAD da povećaju svoje vojne budžete.

Fond, koji je danas najavila Evropska komisija, trebalo bi da obezbedi 500 miliona evra u 2019. i 2020. godini za kupovinu i razvoj vojne opreme. Ta sredstva će biti udvostručena na milijardu evra na godišnjem nivou od 2020, prenosi AP.

EU takođe nudi dotacije za istraživanje odbrambenih tehnologija. Članice EU troše oko sedam puta manje novca na odbrambena istraživanja i razvoj tehnologije nego SAD.

Ideja o fondu došla je usred oštre debate oko budžeta EU posle Bregzita, ocenjuje britanski Gardijan. Naime, već se razmatra kako popuniti "rupu" od 10 milijardi evra koja će ostati posle izlaska Britanije a zemlje koje su neto davaoci za budžet, poput Švedske, kažu da neće da daju više novca.

Evropski lideri misle da pitanje odbrane može da obnovi 60 godina star evropski projekat posle više godina egzistencijalnih kriza, od migracija do Brexita.

XS
SM
MD
LG