Dostupni linkovi

Moskva: Rusija će odgovoriti na 'neprijateljsku politiku' Crne Gore


Crveni trg u Moksvi
Crveni trg u Moksvi

Moskva ostavlja sebi pravo da odgovori na neprijateljsku politiku Podgorice, zbog formalnog završetka procedure stupanja Crne Gore u NATO, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

"Nastavak antiruske histerije u Crnoj Gori kod nas izaziva samo žaljenje. U kontekstu neprijateljske politike crnogorskih vlasti, ruska strana ostavlja sebi pravo da preduzme recipročne mjere. U politici, kao i u fizici, svaka akcija stvara reakciju", navodi se u komentaru odeljenja za štampu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Kako se ocjenjuje, odgovornost za nastalu situaciju potpuno leži na crnogorskoj strani.

"Na neizazvanu inicijativu pridruživanja Crne Gore antiruskim mjerama EU od marta 2014. godine, Rusija je preduzela simetrične mjere u avgustu 2015. godine", navodi se u saopštenju.

Odnosi Rusije i Crne Gore pogoršali su se nakon što je Crna Gora krenula u formalni proces prijema u članstvo Severnoatlantskog saveza.

Prošlog oktobra, zvanična Podgorica je objavila da su ruske kontraobaveštajne službe i pro ruske stranke pokušale da izvrše atentat na tadašnjeg premijera Mila Đukanovića i da dovedu opoziciju na vlast. Kremljin je te optužbe odbacio kao apsurdne.

Prošle nedelje Crna Gora je protestovala jer je Moskva zadržala na aerodromu poslanika iz Demokratske partije socijalista Miodraga Vukovića, a premijer Crne Gore Duško Marković je izjavio da Rusija ima tajnu listu crnogorskih zvaničnika koji su nepoželjni u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG