Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EU izdvaja 50 miliona eura za borbu protiv terorizma


Afrički militanti naklonjeni Al Kaidi

Evropska unija namijenila je 50 miliona eura za pomoć zemljama Zapadne Afrike kako bi formirale multinacionalnu jedinicu za borbu protiv islamista.

Zapadni dio Afrike postao je plodno tlo za militantne grupe, od kojih su neke povezane sa Al Kaidom i Islamskom državom Iraka i Levanta (IDIL), a u evropskim zemljama, naročito u Francuskoj, postoji strah da bi te grupe mogle da ugroze Evropu ukoliko se nešto ne preduzme.

U saopštenju EU, izdatom tokom posjete visokog predstavnika EU za vanjske poslove Federice Mogherini Maliju, navodi se da Unija želi da pomogne zemljama oblasti Sahel - Čadu, Nigeru, Brukini Faso, Maliju i Mauritaniji u formiranju regionalnih antiterorističkih jedinica.

"Stabilnost i razvoj Sahela su ključna pitanja, ne samo za Afriku, nego i za Evropu. Šta god se desi na jednom od kontinenata, uticat će i na ovaj drugi", rekla je Mogherini tokom posjete Maliju.

Zemlje oblasti Sahel su prošle godine predložile formiranje specijalnih jedinica, od kojih bi svaka bila sastavljena od stotinu dobro obučenih vojnika, koji bi djelovali u područjima koja su poznata po djelovanju militantnih grupa.

Nove jedinice bi bile podrška redovnim lokalnim vojnim snagama, mirovnoj misiji UN, kao i francuskim snagama u Sahelu borbi protiv ekstremista.

XS
SM
MD
LG