Dostupni linkovi

Cucić: Izbeglice se u Srbiju vraćaju sa vidljivim povredama


Izbeglice u Beogradu u vreme relokacije iz baraka u centru grada, ilustrativna fotografija
Izbeglice u Beogradu u vreme relokacije iz baraka u centru grada, ilustrativna fotografija

Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić izjavio je danas da nisu retkost slučajevi da se izbeglice u Srbiju iz susednih zemalja vraćaju uz vidljive povrede nastale usled primene fizičke sile.

Komesar je time potvrdio navode u javnosti da se iz Hrvatske migranti koji su ilegalno pokušavali da predju granicu vraćaju uz vidljive povrede.

"To nije slučaj samo s Hrvatskom, već i sa ostalim susedima", kazao je Cucić, dodajući da ni Mađarska ni Bugarska nisu imune na takvu praksu.

"Takvo ponašanje je krajnje neprimereno", ocenio je Cucić.

Komesar je u izjavi za agenciju Beta kazao da je ponosan na Srbiju, jer je, kako je naveo, jedina u okruženju koja se ne odnosi na takav način prema migrantima.

On je pozvao međunaodne organizacije da se oglase i reaguju.

Pojedine humanitarne organizacije optužile su nedavno hrvatske policajce da redovno tuku migrante koji pokušavau da uđu iz Srbije u Hrvatsku.

"Primetili smo od 10. maja porast nasilja od strane hrvatske policije prema migrantima koji pokušavaju da prodju", rekao je za agenciju Frans pres Oven Brej, iz organizacije Lekari sveta (Medecins du monde), čije medicinsko osoblje je konstatovalo da su migranti bili žrtve nasilja.

U nasilju se sledi ista šema, udarci pendrecima ili motkama, uništavanje telefona i otimanje novca, rekao je Stefan Moasen, šef misije Lekara bez granica (MSF) u Srbiji. Moasen je rekao da su njegova organizacija i organizacija Lekari sveta od 19. maja zbrinuli oko tridesetak povređenih migranata.

XS
SM
MD
LG