Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kosovo u Beogradu


Festival je prilika i da mladi razmene mišljenja (ilustrativna fotografija)

U okviru festivala "Mirëdita, dobar dan", četvrtog po redu godišnjeg predstavljanja kulturne i umetničke scene Kosova u Beogradu, koji je počeo 31. maja i traje do 3. juna, u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava u Medija centru je održana debata o kulturnoj saradnji i razmeni između Kosova i Srbije.

Pisci i umetnici sa Kosova i iz Srbije razgovarali su o tome koje prepreke postoje na kulturnoj sceni Kosova, a koje u Srbiji, kako ih prevazići i uspostaviti saradnju, šta je u tom pogledu do sada postignuto, da li postoje politički pritisci na umetnike.

U debati su učestvovali Fitore Beriša, vizuelna umetnica sa Kosova koja živi na Islandu, Armond Morina, glumac sa Kosova, Stevan Bodroža, reditelj i Saša Ilić, pisac i kulturni radnik iz Beograda.

Književnik Armond Morina je rekao da je njegova želja da se uspostavi komunikacija sa susedima, zbog jako slabog međusobnog poznavanja.

Dodao je da je tragično to što u regionu bivše Jugoslavije više postoji želja da se uspostavi komunikacija sa državama Evrope nego sa zemljama u susedstvu.

"Ključ je u sledećem – moramo da otklonimo postojeće predrasude. Moramo što više da posećujemo jedni druge, da direktno komuniciramo", kazao je on.

Morina dodaje da je politika ta koja uvećava nepotrebne tenzije i strah, dok su umetnici oni koji stvaraju mostove, ali im se, nažalost, ne daje dovoljno prostora u medijima zbog drugih prioriteta.

Pisac Saša Ilić govorio je, pored ostalog, i o knjževnim antologijama "Iz Prištine sa ljubavlju" i "Iz Beograda sa ljubavlju", koje su objavljene 2011. godine, ali koje nisu imale jednaku recepciju na Kosovu i u Srbiji.

"U Beogradu interesovanje medija i kritike za te antologije bilo je minimalno, prikaza gotovo da nije ni bilo, a biblioteke u Srbiji su na javnom otkupu otkupile zanemarljiv broj tih antologija", navodi Ilić.

Nije takva situacija bila na Kosovu, podsetio je Ilić.

"Na Kosovu su primljene vrlo dobro, štaviše izvanredno. Interesovanje medija je bilo ogromno – rađeni su intervjui, prikazi, gostovali su ljudi odavde. Dakle, vidi se jedan disbalans koji je dosta govorio o odnosu politike koja se vodi u Srbiji i one koja se vodi na Kosovu, politike prema kulturnoj saradnji i razmeni između Kosova i Srbije", rekao je Ilić.

Saša Ilić
Saša Ilić

Festival "Mirëdita, dobar dan" zajednički organizuju Inicijativa mladih za ljudska prava i Građanske inicijative iz Beograda, organizacija Integra iz Prištine u partnerstvu sa Fondom za otvoreno društvo iz Prištine. Podržan je od strane Fonda braće Rokfeler, Fondacije Čarls Stjuart Mot, Ambasade Švajcarske u Prištini, Ministarstva kulture Kosova i Doma omladine.

Gošća festivala biće i bivša predsednica Kosova Atifete Jahjaga, koja će 2. juna u Centru za kulturnu dekontaminaciju govoriti na promociji knjige "Želim da me čuju: Knjiga sećanja sa pričama žena koje su preživele mučenje u poslednjem ratu na Kosovu".

Beogradska publika ima priliku da kroz festival vidi nove tendencije kulturne scene Kosova.

Ideja Festivala je da susreti predstavnika kulturnih i društvenih zajednica Srbije i Kosova iniciraju kontinuirane razmene umetničkih ideja i stvore tradiciju saradnje i okupljanja na jedinstvenom kulturnom prostoru, čime će posredno biti dat doprinos trajnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, ističu organizatori Festivala.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG