Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EU i Kina brane svetski sporazum o klimi


Glečeri na Antarktiku

EU i Kina spremne su tokom samita danas i sutra u Briselu da brane Pariski svetski sporazum o klimi i potpuno ga podrže u očekivanju najavljene odluke američkog predsednika Donalda Trampa o tome da li će SAD odustati od tog sporazuma.

Za vreme bivšeg predsednika SAD Baraka Obame, Vašington i Peking su bili zajedno, i glavni stubovi potpisivanja tog sporazuma u decembru 2015. kojime se 196 zemalja pod pokroviteljstvom UN obavezalo da ograniči zagadjenje vazduha da bi se smanjilo zagrevanje klime.

Posle dugog iščekivanja Tramp je najavio da će danas u 21 sat po centralnoevrposkom vremenu objaviti odluku o sporazumu. Američki mediji očekuju da će on objaviti da se SAD povlače iz tog sporazuma. Kina će biti uz EU kada u petak posle samita u Briselu izdaju zajedničku deklaraciju u kojoj će "potvrditi svoje obaveze prema istorijskom sporazumu " iz Pariza, i "ubrzati saradnju u cilju poboljšanja njegovog sprovodjenja", navodi se u nacrtu deklaracije u koju je agencija Frans pres imala uvid.

Povlačenje SAD, jednog od najvećih svetskih zagadjivača, bio bi težak udarac borbi protiv klimatskih promena, i to samo godinu i po posle potpisivanja tog sporazuma nazvanog istorijskim.

EU kao i Kina smatraju da je put smanjivanja emisije šetnih gasova koji izazivaju klimatske promene, "nepovratan".

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je upozorio juče u Berlinu da je Pariski sporazum medjunarodni ugovor sa pravnim obavezama i da će biti potrebno više godina ako SAD žele da od njega odustanu.

Zvaničnici EU su naveli da će Evropska unija i Kina zadržati mesto lidera sveta u borbi za očuvanje klime i da će ona podržati i odbraniti Pariski sporazum.

Kineski i EU zvaničnici više od godinu dana rade iza scene na usaglašavanju zajedničke deklaracije o klimatskim promenama i čistoj energiji.

XS
SM
MD
LG