Dostupni linkovi

WMO: 2016. na putu da bude rekordno najtoplija godina


Termometar
Termometar

Svjetska meteorološka agencija (World Meteorological Organization - WMO) saopštila je danas da je 2016. na putu da potuče rekord za najtopliju godinu od kad su počela mjerenja, u 19. vijeku.

WMO navodi da je na osnovu preliminarnih podataka od početka godine do oktobra prosječna temperatura na planeti ove godine porasla za 1,2 stepena Celzijusa u odnosu na preindustrijski nivo.

Taj porast temperature približava se granicama postavljenim u globalnom sporazumu o klimi usvojenom prošle godine u Parizu. U tom sporazumu se pozivaju zemlje da ograniče porast temperature na dva stepena Celzijusa ili čak 1,5 stepeni Celzijusa u odnosu na vrijeme prije industrijske revolucije.

Visoke temperature ove godine podstaknute su prirodnim vremenskim fenomenom El Ninom, ali su ipak najvećim dijelom povećanju temperature doprinijele emisije gasova s efektom staklene bašte.

Prethodna najtoplija godina bila je 2015, WMO je navela da je 16 od 17 najtoplijih godina zabilježeno u ovom vijeku, i jedini izuzetak je 1998. godina koja je takođe bila godina sa El Ninom.

WMO očekuje da će temperature ostati dosta visoke do kraja godine i da će 2016. preći rekordnu toplotu zabilježenu 2015.

Ovi preliminarni podaci objavljeni su ranije ove godine, u vrijeme održavanja konferencije o klimi u Marakešu, u Maroku.

XS
SM
MD
LG