Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Festival 'Mirëdita, dobar dan!': Upad Zavetnika nadglasan aplauzom publike


Plakat Festivala, arhivska fotografija

Otvaranje festivala "Mirëdita, dobar dan!" u beogradskom Domu omladine proteklo je uz upad oko 20 članova Srpskog sabora Zavetnici koji su pevali tradicionalne pesme sa Kosova.

Oni su upali tokom izvođenja performansa "Revolt protiv nasilja" Fitore Beriše i pevali pesmu "Oj Kosovo, Kosovo".

"Aplauz učesnika festivala je nadglasao njihovu pesmu tako da su se pokupili i izašli", rekla je za RSE direktorka Inicijative mladih za ljudska prava Anita Mitić.

Ona kaže da policija nije sprečavala ulazak pripadnika ove organizacije.

"Nije došlo do incidenta u smislu fizičkog obračuna, oni su izrazili protest protiv održavanja festivala a policija je to mirno gledala", kaže Mitić.

Pripadnici Zavetnika rekli su novinarima da su tu da bi izrazili nezadovoljstvo zbog otvaranja Festivala u svetlu novih velikoalbanskih pretenzija.

Oni su održali protestnu konferenciju za novinare ispred Doma omladine sa fotografijama za koje su naveli da predstavljaju zločine koje su Albanci počinili nad Srbima na Kosovu.

Tradicionalno godišnje predstavljanje kulturne i društvene scene Kosova u Beogradu, festival "Mirëdita, dobar dan!" otvorio je glumac Alban Ukaj.

Trećeg dana festivala, u petak, gošća će biti bivša predsednica Kosova Atifete Jahjaga. Ona će govoriti na promociji knjige "Želim da me čuju: knjiga sećanja sa pričama žena koje su preživele mučenje u poslednjem ratu na Kosovu".

XS
SM
MD
LG