Dostupni linkovi

Potvrđena pobjeda Rohanija na predsjedničkim izborima u Iranu


Hasan Rohani, reizbarani predsjednik Irana

Iransko vrhovno tijelo za nadgledanje izbora potvrdilo je reizbor Hasana Rohanija u utorak, odbacijući optužbe poraženog kandidata tvrde linije sudije Ebrahima Raisija, koji je tražo istragu zbog zbog navodne široko rasprostranjene izborne prevare.

"Vijeće čuvara danas je u pismu potvrdilo rezultat 12-tih predsjedničkih izbora u Iranu" saopštio je Salman Samani, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova u izjavi medijima.

Rohani je lako osigurao reizbor u drugom mandatu za predsjednika Irana na izborima 19. maja, osvojivši više od 57 posto biračkog tijela. Njegov glavni protivnik bio je sudija tvrdolinijaš Ebrahim Raisi koji je osvojio 38 posto glasova.

Raisi je optužio Rohanija da je koristio državne medije i vladine kancelarije za izborne svrhe. Takođe je protestovao zbog glasačke procedure, optužujući Ministartsvo unutrašnjih poslova da nijesu imali dovoljno glasačkih listića u gradovima i selima gdje je on ima najviše podrške.

Ministarstvo je odbacilo optužbe, uz poruku da su dugi redovi zabiljženi u svim gradovima i da milioni ljudi nijesu uspjeli da glasaju i pored toga što su čekli u red satima svugdje.

"Neke optužbe o kršenjima nijesu validne, a neke su prebačene na sudove" saopštio je portparol Vijeća čuvara revolucije, Abas Ali Kadkodaei za državnu televiziju.

Odluka Vijeća čuvara revolucije da potvrdi izbor Rohanija nije iznenađenje budući je njihov vrlo uticajni predsjednik Ahmad Džanati već rekao prošle sedmice da će potvrditi izbor upkos nekim krešenjima procesa.

Protesti protiv rezultata predsjedničkih izbora 2009., potresali su Teheran i druge gradove mjesecima, što je predstavljao naveći izazov za iranske vlasti decenijama unazad.

Vrhovni vjerski vođa ajatolah Ali Hamnei je od tada upozorio sve kandidate da ne dovode u pitanje reultat izbora, poručujući da će "to služiti interesima neprijatelja" Islamska Republike.

XS
SM
MD
LG