Dostupni linkovi

Češka bi optuženog ruskog hakera mogla izručiti ili Rusiji ili SAD


Izlazak Jevgenija Nikulin iz zatvora u Pankracu u Pragu prije suđenja, 30. maja 2017.
Izlazak Jevgenija Nikulin iz zatvora u Pankracu u Pragu prije suđenja, 30. maja 2017.

Češki sud je u utorak donio odluku da ruski državljanin osumnjičen za hakiranje može biti izručen ili SAD, gdje je optužen za hakiranje socijalnih mreža uključujući i LinkedIn, ili Rusiji, gdje ga potražuju zbog sajberskih prevara.

Češka policija je uhapsila Jevgenija Nikulina u Pragu 5. oktobra 2016., u saradnji sa američkim Federalnim istražnim biroom (FBI). I SAD i Rusija su tražile njegovu ekstradiciju.

Na presudu donesenu u utorak nema prava žalba, a konačnu odluku nakon ovoga donijeće češki minitar pravde Robert Pelikan, koji može odobriti ekstradiciju u jednu zemlju i blokirati drugu.

Advokat Nikulina je uložio žalbu na američki zahtjev za izručnje odmah nakon sudske odluke i ima tri dana da učini isto sa ruskim zahtjevom za ekstradiciju.

"Oba slučaja su dokumntovana sa dovoljno dokaza za razumnu sumnju da su djela počinjena i da ima razloga za podnošenje optužnice" rekao je praški sudija Jaroslav Pytloun.

Američki federalni sudija u Kaliforniji je optužio 29-godišnjeg Nikulina prošlog oktobra zbog sumnji da je hakirao američke kompanije socijalnih medija LinkedIn, Dropbox i Formspring 2012.

LinkedIn je naveo da je riječ o upadu u njihov sistem 2012-te, i da je moguće da su kompromitovani nalozi oko 100 miliona njhovih korisnika, nakon čega su zatražili hitno mijenjanje passworda i resetovanje cijlog sistema.

Nakon Nikulinovog hapšenja u Pragu, Rusija je takođe tražila njegovo izručenje. Moskovski sud je izdao nalog na njegovo hapšenje 10. novembra zbog navodne krađe 3.450 dolara preko Webmoneya 2009. godine, saopštilo je tada Ministarstvo pravde Češke.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je prošle godine kritikovalo Nikulinovo hapšenje tvrdeći da Vašington učestvuje u lovu na ruske građane.

Češka policija je uhapsila Nikulina dva dana prije nego što je Vašington formalno optužio Moskvu za kampanju sajber napada protiv Demokratske stranke uoči predsjedničkih izbora 2016.

Ova dva slučaja nikada nijesu dovedena u vezu.

XS
SM
MD
LG