Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrabrim učenicima iz Jajca stiže priznanje iz Evrope


Škola u Jajcu ilustrcija

Neformalnoj grupi učenika Srednje strukovne škole i Srednje škole „Nikola Šop“ u Jajcu koji svojim zalaganjem doprinose izgradnji mostova i povezivanju naroda, nekoliko ambasadora u BiH u četvrtak će dodijeliti javno priznanje.

Dodjeli priznanja prisustvovat će ambasadori Švicarske, Njemačke, Japana, Rumunije, šefovi misija OSCE-a i Vijeća Europe, predstavnici Ambasade Francuske i Delegacije Europske unije u BiH.

Javno priznanje “Most za budućnost – Le pont pour l’avenir” je simbolična gesta podrške borbi učenika za jedinstveni nastavni plan i program u školama, uz poštovanje multietničnosti Jajca i Srednjobosanskog kantona.

„Prema mladima se treba odnositi s poštovanjem i kao prema produktivnim članovima društva. Bitno je njihovo nastojanje da ostanu zajedno shvatiti ozbiljno i ispoštovati ga. Uvjereni smo da poduhvati učenika iz Jajca mogu koristiti za primjer drugim građanima ove države. Od političara i lidera očekujemo da ispune svoju obavezu da mladima ponude kvalitetno obrazovanje koje će ih pripremiti za budućnost, a ono podrazumijeva i naučiti ih da žive skupa. Velika je čast ovo posebno priznanje dodijeliti učenicima koji se bore za bolje prilike i perspektive za sadašnju generaciju, ali i koji grade mostove za bolju budućnost Bosne i Hercegovine“, stoji između ostalog u zajedničkoj izjavi ambasadora koja će tom prilikom biti predstavljena javnosti.

Potpisnici zajedničke izjave su ambasadorica Njemačke Christiane Hohmann, šef diplomatskog ureda Belgije Joris Ronse, ambasador Španije Bosco Gimenez Soriano, otpravnica poslova pri ambasadi Francuske Catherine Veber, ambasador Grčke Georgios Iliopoulos, ambasador Italije Nicola Minassi, ambasador Japana Kazuya Ogawa, ambasadorica Rumunije Dana Constantinescu, ambasadorica Švicarske Andrea Rauber Saxer, ambasador Holandije Juriaan Kraak, ambasador Drahoslav Stefanek, Vijeće Europe, ambasador Jonathan Moore, Misija OSCE-a u BiH, ambasador Suverenog malteškog vojnog reda Charles-Henry de Rambures.

XS
SM
MD
LG