Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Južna Koreja: Ispaljivanje rakete Pjongjanga prijetnja miru


Replike projektila Scud - b i Hawk izložene u Korejskom ratnom memorijalu u Seulu

Južna Koreja u ponedjeljak je osudila sjevernokorejsko lansiranje balističkog projektila kao kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a.

Ministarstvo vanjskih poslova u Seulu navodi u saopćenju da je sjevernokorejsko ispaljivanje balističkog projektila jasno kršenje relevantnih rezolucija Vijeća sigurnosti i da predstavlja ozbiljnu prijetnju miru i stabilnosti u svijetu i na Korejskom poluotoku.

Sjever je ispalio raketu s lokaliteta Wonsan na istočnoj obali zemlje, navodi Južnokorejski generalštab. Vjeruje se da je riječ o raketi tip Scud, koja ima domet od 300 do 500 kilometara.

Ispaljivanje rakete predstavlja treću provokaciju Sjeverne Koreje otkako je nova južnokorejska vlada inaugurirana u ovom mjesecu. To je također deveta raketna proba Sjeverne Koreje u ovoj godini.

Južnokorejsko ministarstvo odbrane saopćilo je da su ponavljane provokacije Sjeverne Koreje u suprotnosti s južnokorejskim pozivima na mir i denuklearizaciju poluotoka i predstavljaju prkošenje zajedničkim naporima međunarodne zajednice na denuklearizaciji Sjeverne Koreje.

Ministarstvo je oštro osudilo lansiranje rakete, tražeći od Pyongyanga da odmah prekine sa svim provokacijama i brzo krene putem denuklearizacije, prenosi Xinhua.

XS
SM
MD
LG