Dostupni linkovi

Australija šalje još vojnika u Afganistan


Pitanje borbe protiv terorizma: Australske snage u Kabulu
Pitanje borbe protiv terorizma: Australske snage u Kabulu

Australska vlada pristala je na zahtjev NATO-a i Sjedinjenih Država da pošalje dodatnih 30 vojnika Afganistan, čime je ukupan broj australskih vojnika u regiji porastao na 300.

Ministar odbrane Marise Payne u ponedjeljak je na senatskom saslušanju u Canberri potvrdio taj razmještaj rekavši da vojnici neće imati borbenu ulogu i umjesto toga će služiti u programima obuke i savjetovanja lokalnih snaga koje učestvuju u borbama protiv talibana i ostalih pobunjenika u regiji.

"Ti dodatni pripadnici ADF (Australskih odbrambenih snaga) omogućit će Australiji da pošalje nove savjetnike i razvije dugoročne kapacitete afganistanskih snaga sigurnosti u okviru aktuelne misije obuke, savjetovanja i pomoći", izjavio je Payne u Senatu.

Payne je izjavio da je vlada "pažljivo razmotrila" zahtjev NATO-a prije nego što je pristala da pošalje dodatnih 30 vojnika ,zahtjev koji su javno podržale Sjedinjene Države.

Nisu svi u Canbherri pozdravili taj potez. Nezavisni poslanik Andrew Wilkie kazao da vlada treba povući vojnike iz te regije, a ne povećavati njihov broj.

"Ako želimo da umanjimo rizik od terorizma u Australiji, trebali bismo se fokusirati na naš nacionalni interes, trebali bismo povući 200 vojnika iz Afganistana i još 1.000 s Bliskog istoka. To bi bila dobra vanjska politika", kazao je on, prenosi Xinhua.

XS
SM
MD
LG