Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nova iračka ofanziva u Mosulu


Mosul

Iračke vlasti su danas saopštile da su počele ofanzivu na nekoliko četvrti u severnom Mosulu koje su još uvek u rukama Islamske države Iraka i Levanta (IDIL), a meta je i Stari grad.

"Oružane snage su napale četvrt al-Šifa i Republikansku bolnicu, savezna policija je u četvrti Zindžili, a antiterorističke snage napadaju kvart al-Saha al-Ula", navodi se u saopštenju Združene komande operacija koja koordiniše borbu protiv IDIL-a u Iraku.

Te tri gradske četvrti se nalaze severno od Starog grada, lavirinta gusto naseljenih uskih ulica, gde ekstremisti očekuju konačni napad iračkih snaga.

U njemu se, prema humanitarnim radnicima i organizacijama za ljudska prava, nalazi oko 250.000 civila koji mogu služiti kao "živi štit".

Policija je saopštila da gadja položaje militanata "raketama 'grad' i artiljerijom", a da dronovima vrši vazdušno osmatranje.

U saopštenju se navodi da se napad na Stari grad očekuje "u narednim časovima", ali to nije pomenuto u saopštenju Združene komande.

Vojne vlasti su ranije ove nedelje saopštile da su u četvrti pod kontrolom Islamske države bacali letke kojima su pozivali gradjane da se "pridruže snagama bezbednosti u obezbedjenim koridorima", što je izazvalo zabrinutost nevladinih organizacija.

Vojska i policija od oktobra 2016. vode ofanzivu za oslobođenje Mosula od IDIL-a.

XS
SM
MD
LG