Dostupni linkovi

Vanredna vijest

IDIL preuzeo odgovornost za napad na Kopte u Egiptu


Broj žrtava porastao je na 29

Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) preuzela je danas odgovornost za jučerašnji napad u Egiptu na koptske hrišćane, prenela je agencija Amak, bliska Islamskoj državi.

"Odsek za bezbednost Islamske države izvršio je juče napad na autobus sa Koptima u Minji", objavio je IDIL.

Poslednji bilans je 29 mrtvih, saopšteno je iz kabineta premijera Egipta Šerifa Ismaila. Ministarstvo zdravlja je juče saopštilo da je među žrtvama "veliki broj" dece.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da su naoružani i maskirani napadači iz tri kamioneta napali autobus koji je putnike vozio do manastira Svetog Samjuela u provinciji Minja, oko 200 kilometara južno od Kaira a zatim su pobegli.

Egipatski ogranak IDIL-a poslednjih meseci pojačao je napade na koptsku manjinu.

Oni su već preuzeli odgovornost za samoubilačke napade na dve koptske crkve početkom aprila u kojima je poginulo 45 ljudi, kao i za napad na crkvu u decembru kom prilikom je bilo 29 žrtava.

Posle toga je predsednik Abdel Fatah al-Sisi proglasio tromesečno vanredno stanje i optužio džihadiste da žele da izazovu podele u zemlji.

Kopti su veoma važna hrišćanska zajednica i spadaju među najstarije na Bliskom istoku, a čine oko 10 odsto egipatskog stanovništva.

XS
SM
MD
LG