Dostupni linkovi

Hezbolah i Hamas osudili napad na hrišćanske Kopte


Mesto napada na Kopte
Mesto napada na Kopte

Islamske radikalne grupe Hezbolah iz Libana i Hamas iz Gaze osudili su danas napad na autobus koji je prevozio hrišćanske Kopte u Egiptu, u kojem je poginulo 28 osoba, uključujući i decu, prenosi Asošijeted pres.

Libanski šiitski Hezbolah pozvao je na "snažan i iskren stav protiv terorizma koji koristi religiju kao masku".

Protiv takvih postupaka se treba boriti tako da "svet ne ide ka ambisu u koji ti kriminalci hoće da ga odvedu", navedeno je u saopštenju Hezbolaha.

Palestinski Hamas, koji upravlja pojasom Gaze, osudio je napad kao "ružan zločin" od kojeg jedine koristi imaju "neprijatelji Egipta".

Napad su osudili i Izrael i mnoge zemlje sveta.

Ahmed al-Tajeb, veliki imam univerziteta al Azhar, hiljadugodišnjeg centra islamskog učenja u Kairu, izjavio je da je cilj napada da se izazove nestabilnost u Egiptu.

Maskirani napadači su iz tri džipa otvorili vatru na autobus s egipatskim Koptima, južno od Kaira, a pored 28 poginulih, povređene su još 22 osobe.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali je ekstremistička organizacija Islamska država u prethodnih nekoliko meseci izvela tri napada na koptske crkve u kojima je ubijeno 75 ljudi.

Šef države Abdel Fatah al Sisi sazvao je sastanak zvaničnika bezbednosti. Kopti čine 10 odsto od 92 miliona stanovnika Egipta.

Oni su podržali Sisija nadajući se da će ispuniti obećanje o suzbijanju islamskog ekstremizma čija su česta meta. Međutim, to se nije desilo, podseća Rojters.

XS
SM
MD
LG