Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Savetnik potvrdio Trampovu izjavu: Nemci su “veoma loši” zbog trgovine


Donald Tramp

Geri Kon (Gary Cohn), ekonomski savetnik Donalda Trampa potvrdio je da je američki predsednik kritikovao trgovinsku politiku Nemačke tokom susreta sa čelnicima EU u Briselu u četvrtak.

“On je rekao da su veoma loši, ali nema nikakve probleme u odnosima sa Nemačkom”, kazao je Kon novinarima na Siciliji gde je počeo samit lidera G7, prenosi Rojters.

On je istakao da je Tramp tokom susreta sa predsednikom Evropske komisije Žan Klod Junkerom i predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom podsetio da njegov otac ima nemačke korene naglašavajući time da nema ništa protiv nemačkog naroda.

Portparol Bele kuće Šon Spajser (Sean Spicer) kazao je da Tramp gaji “veliko poštovanje” prema Nemačkoj i da je tokom pomenutog susreta jedino iskazao primedbe na nekorenktnu trgovinsku praksu.

"Gledajte milione vozila koje prodaju u SAD. Užasno. Mi ćemo to prekinuti", rekao je Tramp, navodi nedeljnik “Špigl” pozivajući se na navode "učesnika sastanka".

Žan-Klod Junker je u odgovoru na pitanje novinara da komentariše Trampove izjave rekao da one nisu bile tako "agresivne" i da je postojao "problem u prevodu".

"Nije tačno da je predsednik (Tramp) imao agresivan pristup. To je problem prevoda. Nije rekao da se Nemci loše ponašaju, rekao je da postoji problem, to nije agresivno", rekao je Junker u Taormini, na Siciliji, gde je došao da prisustvuje samitu G7 industrijski najrazvijenijih zemalja.

Tramp i nemačka kancelarka Angela Merkel treba da se vide danas na samitu u Taormini.

Još u predizbornoj kampanji Tramp je kritikovao Nemačku. Veran svom stavu protiv slobodne trgovine on je kritikovao veliki nemački trgovinski višak, i zapretio da će uvesti carine.

Nemački trgovinski suficit dostigao je rekordnih 253 milijardi evra u 2016. godini, što je izazvalo kritike i njenih partnera u EU koji traže da zvanični Berlin podstakne domaću tražnju.

Međutim, nemačke vlasti uzvraćaju da je suficit rezultat konkurentnosti njene privrede, pre svega automobilske industrije, kao i labave monetarne politike Evropske centralne banke koja je oborila vrednost evra, što čini nemačke automobile atraktivnijim u inostranstvu.

XS
SM
MD
LG