Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pentagon: Više od 100 civila stradalo u Mosulu u jednoj akciji u martu


Mosul pod borbama u maju 2017.

Bomba koju su snage SAD bacile na zgradu u iračkom gradu Mosulu u martu aktivirala je eksplozivne materijale koje su u tu zgradu postavili ekstremisti "Islamske države"(IDIL), usljed čega je poginulo više od 100 civila, pokazala je istraga vojske SAD.

Vođa istrage general Mattthew Isler rekao je u četvrtak novinarima u Pentagonu da je bomba koju su SAD bacile 17. marta trebalo da ubije dvojicu snajperista "Islamske države" koji su bili prijetnja iračkim snagama koje su se borile s teroristima.

Istraga je otkrila da je američka bomba izazvala sekundarne eksplozije uređaja podmetnutih na nižim spratovima, usljed čega se betonska zgrada srušila, rekao je Isler.

Ni iračka vojska ni SAD, koje su izvele vazdušni napad, nijesu znali da su se u zgradi nalazili civili i eksplozivni materijali.

Isler je naveo da je u toj zgradi poginuo 101 civil, da je još njih četvoro poginulo u obližnjoj zgradi i a da se još 36 civila vode kao nestali.

Reč je o najvećem broju stradalih civila u jednom napadu i o četvrtini ukupnog broja poginulih civila od kada su SAD počele vazdušne udare na položaje IDIL-a, 2014. godine.

XS
SM
MD
LG