Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Odluka o Nacionalnom savetu Srbije za saradnju sa Rusijom i Kinom


Na čelu Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom biće odlazeći predsednik Srbije Tomislav Nikolić

Odluka o formiranju Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom, na čijem će čelu biti odlazeći predsednik Srbije Tomislav Nikolić, objavljena je u najnovijem broju Službenog glasnika.

U odluci se navodi da je zadatak Saveta da „razmatra, usmerava i koordinira sprovođenje Sporazuma o strateškom partnerstvu Srbije i Rusije i Sporazuma o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu Srbije i Kine“.

Zadatak Saveta je, dodaje se, i da „razmatra i usmerava saradnju Srbije i Kine u vezi sa sprovođenjem strategije Kine ’Jedan pojas - jedan put’ na teritoriji Srbije“.

Kako se navodi, predsednik i članovi Saveta imenuju se posebnim aktom Vlade, a Savet ima sekretara koji učestvuje u radu Saveta bez prava odlučivanja. Sekretar Saveta je direktor Kancelarije Nacionalnog saveta.

Nadležni državni organi dužni su da sarađuju sa Savetom, piše u odluci.

Dodaje se da se sredstva za rad Saveta obezbeđuju u budžetu Srbije, a da će prostorije za rad obezbediti Vlada.

U "Službenom glasniku" objavljena je i Uredba o osnivanju Kancelarije Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnju sa Rusijom i Kinom.

Kako se navodu u uredbi, Kancelarija je služba Vlade i njen zadatak je da obavlja stručne i administrativno-tehničke poslove za potrebe Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom.

Kancelarijom rukovodi direktor Kancelarije koga, na predlog premijera, postavlja Vlada na period od pet godina.

Direktor Kancelarije ima zamenika i pomoćnike koje Vlada, na predlog direktora, postavlja takođe na pet godina.

Odluka i uredba objavljene su u "Službenom glasniku" od 22. maja, a treba da stupe na snagu osmog dana od dana objavljivanja, odnosno 30. maja.

Podsetimo da aktuelnom predsedniku Srbije, Tomislavu Nikoliću, mandat ističe 31. maja.

XS
SM
MD
LG