Dostupni linkovi

Venecuela: Nove žrtve na protestima, zapaljena Čavesova rodna kuća


Bilans mrtvih od početka protesta pre osam nedelja iznosi 51
Bilans mrtvih od početka protesta pre osam nedelja iznosi 51

Demonstranti koji više od 50 dana protestuju zahtevajući ostavku predsednika Venecuele Nikolasa Madura zapalili su na zapadu zemlje kuću u kojoj je bivši lider Ugo Čaves proveo detinjstvo, saopštile su danas lokalne vlasti, prenosi Beta. Tužilaštvo je saopštilo da su juče dva mladića, od 22 i od 19 godina, ubijeni iz vatrenog oružja u saveznoj državi Barinas, a bilans mrtvih od početka protesta pre osam nedelja iznosi 51, javile su agencije.

Osuđujući glad i represiju u zemlji, Madurovi protivnici su uništili najmanje pet spomenika podignutih u slavu Čavesu. Mentor sadašnjeg šefa države i osnivač Bolivarske revolucije umro je u martu 2013. godine.

Nezadovoljni nestašicama osnovnih namirnica i lekova, ogromnom inflacijom i kršenjem ljudskih prava, demonstranti zahtevaju prevremene izbore.

Policija je u više navrata tokom protesta upotrebila suzavac, a demonstranti su odgovorili bacanjem kamenica i "molotovljevih koktela".

U gradu Barinas, demonstranti su juče zapalili kuću u kojoj je Čaves proveo detinjstvo, kao i niz vladinih zgrada.

Paljenje kuće je bila kulminacija nereda i sukoba učesnika protesta sa pripadnicima nacionalne garde.

Opozicioni lideri apeluju na svoje pristalice da se uzdrže od nereda, ali i tvrde da su za brojne napade i žrtve odgovorni pripadnici provladine milicije.

XS
SM
MD
LG