Dostupni linkovi

Venecuela: Na protestima poginule još najmanje tri osobe


Na jučerašnjim demonstracijama protiv predsednika Venecuele povređene su stotine ljudi
Na jučerašnjim demonstracijama protiv predsednika Venecuele povređene su stotine ljudi

Najmanje tri osobe poginule su u Venecueli tokom poslednjeg talasa protesta protiv socijalističke vlade, a time je ukupan broj stradalih tokom demonstracija koje traju već mesec i po dana, povećan na najmanje 40, prenosi Beta.

U nasilju na jučerašnjim demonstracijama protiv predsednika Venecuele Nikolasa Madura povređene su stotine ljudi, neke zgrade su zapaljene, a obe strane su bacale suzavac na protivnike.

Na jednom snimku vide se poslednji momenti života 33-godišnjeg muškarca, okruženog masom. Zvaničnici su saopštili da je jedan 18-godišnjak umro od metka koji ga je pogodio u grudi tokom protesta, dok je treća žrtva 17-godišnjak kojeg je metak pogodio u glavu.

Jučerašnji "sedenjem protiv diktature", odnosno zauzimanje prostora sedenjem, počeo je mirno, ali su se demonstranti kasnije sukobili sa vojskom i policijom, bacali kamenice i zapalili jedno oklopno vozilo, na šta su snage bezbednosti odgovorile velikom količinom suzavca i gumenih metaka.

Nemiri u Venecueli imaju sve veće razmere jer opozicija ne želi da odustane od gotovo svakodnevnih demonstracija, zahtevajući da se vanredni predsednički izbori održe odmah.

Maduro, koji ne pokazuje nameru da ispuni njihove zahteve, odgovorio je inicijativom za promenu Ustava, što opozicija tumači kao izgovor za odlaganje izbora i kao Madurov pokušaj da ostane na vlasti.

Evropska unija pozvala je na održavanje izbora u Venecueli, a ministri spoljnih poslova EU saopštili su da "nasilje i primena sile neće rešiti krizu u zemlji". SAD su izrazile duboku zabrinutost zbog urušavanja demokratskih standarda u Venecueli.

U sukobima demonstranata i policije od početka aprila poginulo je najmanje 40 osoba, više stotina ljudi je ranjeno, dok je više od 2.000 uhapšeno.

XS
SM
MD
LG