Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbija: Više od 60 NVO za izbor Miloša Jankovića za zaštitnika građana


Miloš Janković, vršilac dužnosti obudsmana Srbije, kojeg je podržalo više od 60 NVO u Srbiji

Kuća ljudskih prava i više od 60 organizacija civilnog društva uputilo je u ponedjeljak Skupštini Srbije, njenim nadležnim odborima i svim poslaničkim grupama inicijativu za izbor Miloša Jankovića na funkciju zaštitnika građana.

Doskorašnji zaštitnik građana Srbije, Saša Janković je, zbog odluke da se kandiduje za predsednika Republike, 7. februara 2017. godine podneo Skupštini Srbije ostavku na tu funkciju i kao vršioca dužnosti imenovao svog dugogodišnjeg zamenika Miloša Jankovića.

Skupština je ostavku Saše Jankovića konstatovala 21. aprila 2017.

U saopštenju Kuće ljudskih prava navodi se da Miloš Janković, nekadašnji advokat i direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, ima potrebno višedecenijsko iskustvo u oblasti zaštite ljudskih prava, lični i profesionalni kredibilitet, kao i poznavanje svrhe i funkcionisanja institucije zaštitnika građana.

"Posebno imajući u vidu da je Miloš Janković kao zamenik zaštitnika građana učestvovao u izgradnji ove institucije u ono šta je ona danas - kredibilna i nezavisna i kao takva prepoznata među građanima Srbije, ali u međunarodnim okvirima, jasno je da bi izbor Miloša Jankovića na mesto zaštitnika građana obezbedio održanje kvalitetnog rada, kao i ostvarivanje visokih očekivanja građana od ove institucije", piše u saopštenju.

XS
SM
MD
LG