Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Francuska i Njemačka vjeruju da će pomoć za Grčku biti odblokirana


Njemački kancelar Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron tokom prvog zvaničnog susreta u Berlinu 15. maja 2017.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron izjavio je u ponedjeljak da će se njegova nova administracija založiti za postizanje međunarodnog dogovora o pomoći Grčkoj da otplati ogroman javni dug.

Macron je razgovarao s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom i tom prilikom istakao "svoju odlučnost da se uskoro postigne sporazum kako bi se olakšao teret grčkog duga u dugoročnom periodu", saopšteno je iz njegovog kabineta.

To je bio prvi telefonski razgovor Macrona sa Ciprasom od kada je ovog mjeseca izabran za predsjednika Francuske.

Novi ministar finansija Bruno le Maire, imenovan prošle sedmice učestvovaće danas i u utorak ministarskom sastanku EU, na kojem se očekuje da će glavna tema biti grčka dužnička kriza.

Grčka se nada da će se ministri ove sedmice postići sporazum o mjerama koje bi joj olakšale otplatu duga.

Grčka je morala da sprovodi oštre mjere štednje kako bi dobila kredit od međunarodnih kreditora i tako izbjegla bankrot.

U to da će pomoć za Grčku biti odblokirana vjeruje i njemački ministar finasija Wolfgang Schaeuble.

Ipak njemački ministar insistira da su "strukturne reforme odlučujuća stvar" za poboljšanje rasta. Kako je rekao Schaeuble, od Grčke će se "zahtijevati ekstra mjere" nakon što iduće godine istekne program pomoći za Atinu.

XS
SM
MD
LG