Dostupni linkovi

Povećan državni dug Crne Gore


Zgrada Vlade Crne Gore

Državni dug Crne Gore na kraju marta je iznosio 2,4 milijarde eura ili 64 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i veći je u odnosu na isti period prošle godine za 66 miliona eura, pokazuju podaci crnogorskog Ministarstva finansija.

Javni dug Crne Gore je posljednjih godina dupliran, te su međunarodne finansijske institucije i Evropska komisija tražili od Vlade da konsoliduje javne finansije, smanji dug i deficit budžeta.

Kada bi u državni dug bio uračunat i dug opština, u iznosu od 150 miliona eura, javni dug na kraju marta iznosio bi 68 odsto BDP-a.

Država najviše duguje bankama. Samo u poslednja tri mjeseca država je duplirala dug kod domaćih banaka, sa 60 na 123 miliona eura.

Spoljni dug Crne Gore iznosi 53 odsto BDP-a, a unutrašnji oko 13 procenata BDP-a.

Vlada se budžetom za ovu godinu odlučila na smanjenje plata funkcionerima i socijalnih naknada, i na povećanje akciza za gorivo, a do 2019. godine namjerava da skoro prepolovi budžetski deficit sa 6,1 na 3,8 odsto BDP-a.

Ranije je saopšteno da će Vlada, ukoliko mjere štednje ne daju rezlultate, do kraja juna predložiti novi plan za smanjenje javnog duga ispod 60 odsto BDP-a.

XS
SM
MD
LG