Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Povećan državni dug Crne Gore


Zgrada Vlade Crne Gore

Državni dug Crne Gore na kraju marta je iznosio 2,4 milijarde eura ili 64 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i veći je u odnosu na isti period prošle godine za 66 miliona eura, pokazuju podaci crnogorskog Ministarstva finansija.

Javni dug Crne Gore je posljednjih godina dupliran, te su međunarodne finansijske institucije i Evropska komisija tražili od Vlade da konsoliduje javne finansije, smanji dug i deficit budžeta.

Kada bi u državni dug bio uračunat i dug opština, u iznosu od 150 miliona eura, javni dug na kraju marta iznosio bi 68 odsto BDP-a.

Država najviše duguje bankama. Samo u poslednja tri mjeseca država je duplirala dug kod domaćih banaka, sa 60 na 123 miliona eura.

Spoljni dug Crne Gore iznosi 53 odsto BDP-a, a unutrašnji oko 13 procenata BDP-a.

Vlada se budžetom za ovu godinu odlučila na smanjenje plata funkcionerima i socijalnih naknada, i na povećanje akciza za gorivo, a do 2019. godine namjerava da skoro prepolovi budžetski deficit sa 6,1 na 3,8 odsto BDP-a.

Ranije je saopšteno da će Vlada, ukoliko mjere štednje ne daju rezlultate, do kraja juna predložiti novi plan za smanjenje javnog duga ispod 60 odsto BDP-a.

XS
SM
MD
LG