Dostupni linkovi

Benedikt: Nema prečica na putu Srbije ka EU


Ilustrativna fotografija

Vršilac dužnosti čefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt izjavio je danas u Beogradu da brzina evropskih integracija zavisi od Srbije i da nema prečica, kao i da se nada da u Srbiji neće biti novih izbora koji bi mogli da ometu sprovedjenje neophodnih reformi.

"Ne mislim da su pregovori o članstvu zaledjeni, apsolutno nisu", rekao je Benedikt na međunarodnom skupu "Bečki ekonomski razgovori - beogradski sastanak", koji organizuju Bečki ekonomski forum (VEF) u saradnji sa Savezom ekonomista Srbije (SES), prenosi Beta.

Dodao je da je u proteklom periodu u pregovaračkom postupku Srbije otvoren veliki broj poglavlja i ocenio da brzina pristupanja Srbije EU zavisi od nje.

On je podsetio da su u Srbiji skoro svake godine bili izbori i formirane nove vlade, što je, po njegovim rečima, usporavalo reforme.

"Nadam se da posle predsedničkih izbora više neće biti novih izbora, kako bi mogli da se fokusiramo na reforme", rekao je Benedikt.

Srbija, istakao je, mora da ispuni kriterijume za članstvo u EU koji su jasni i ne mogu se menjati, i nije moguće napraviti prečice jer to ne bi bilo dobro za Srbiju.

Komentarišući trgovinske odnose Srbije sa EU i Rusijom, Benedikt je ukazao da je Srbija integrisana u privredu EU i da dve trećine investicija dolazi iz EU, a istovremeno samo šest odsto proizvoda izvozi u Rusiju dok veći deo ide na tržište EU.

XS
SM
MD
LG