Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vojni sud u Gazi osudio trojicu na smrt zbog ubistva komandira Hamasa


Ilustracija

Vojni sud u pojasu Gaze osudio je u nedelju na smrt trojicu ljudi za njihovu umešanost u ubistvo visokog komandira Hamasa Mazena Fukahe koje taj pokret pripisije Izraelu.

Smrtna kazna je očekivana, jer je lider Hamasa Ismail Hanije najavio čim je objavljeno njihovo hapšenje da će biti pogubljeni, podsećaju izraelski mediji.

U utorak je islamistički Hamas održao konferenciju za novinare na kojoj je rečeno da su tri Palestinca priznala svoju umešanost u ubistvo Fukahe i da je ono počinjeno po instrukcijama Izraela.

Komandir unutrašnjih bezbednosnih snaga Hamasa Tafik Abu Naim rekao je da su trojica osumnjičenih, dvojica iz Gaze i jedan sa Zapadne obale, priznali da su dobili instrukcije od izraelskog obaveštajnog aparata da izvedu ubistvo.

On je dodao da je agent koji je ubio Fukahu brižljivo odabran kako bi se skrenula pažnja sa odgovornosti Izraela za taj zločin.

"Izrael je odgovoran za smaknuće... To je akcija koja označava novu fazu u bavljenju Izraelom za palestinski bezbednosni aparat”, rekao je Abu Naim.

Fukaha je bio istaknuti član vojnog krila Hamasa na Zapadnoj obali, umešan u samoubilačke napade u kome su ubijene stotine Izraelaca tokom drugog palestinskog ustanka – intifade, protiv izraelske okupacije od 2000. do 2005. godine. Ubijen je u gradu Gazi krajem marta.

XS
SM
MD
LG