Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Makedoniji pregovori o novoj vladi


Zoran Zaev najavio je da će Vlada biti formirana u roku od deset dana

Mandatar za sastav nove vlade Makedonije Zoran Zaev počinje danas razgovore o formiranju kabineta, a prvi sastanak održaće sa predstavnicima Demokratske unije za integraciju (DUI), najvećim koalicionim partnerom iz albanskog političkog bloka.

Ustavni rok do kada bi Zaev trebalo da predloži program i sastav kabineta ističe 6. juna, a nova vlada trebalo bi da bude formirana do kraja naredne sedmice.

U SDSM-u, stranci Zorana Zaeva, optimisti su da dogovor o novoj vladi može biti postignut i prije isteka ustavnog roka, a sam Zajev najavio nekoliko puta da bi Vlada mogla biti formirana za deset dana.

Iz SDSM-a su najavili pregovore sa DUI, Besom i Alijansom za Albance, navodeći da za sada nisu došli do podjele resora, niti dogovora o ljudima koji bi ih vodili.

Iz Bese su rekli da još ne počinju pregovore i da nema odluke o njihovom učešću u novoj vladi. Zekerija Ibrahimi iz Bese kratko je najavio da će ova stranka imati komisiju za pregovore i da će vidjeti kako će se stvari odvijati.

Zaev se sreo sinoć sa lideorm Bese Biljalom Kasamijem i nakon toga rekao da će u ovoj fazi dvije strane razmatrati izborne platforme u kontekstu sastavljanja programa nove vlade, te da su to početne pozicije.

Generalni sekretar Alijanse za Albance Arber Travari takođe je rekao da glavno predsjedništvo stranke još nije donijelo odluku o učešću u novoj vladi.

Novi mandatar Zoran Zaev, prema Ustavu, u roku od 20 dana od dana dobijanja mandata treba Skupštini da dostavi program i predloženi sastav Vlade. Na prijedlog premijera na osnovu programa, Skupština odlučuje o Vladi većinom glasova poslanika.

Ako Besa ostane izvan koalicije, to znači da će koalicija za novu vladu imati podršku 62 poslanika, a sa Besom bi ih imali 67 od ukupno 120 poslaničkih glasova koliko ih ima u parlamentu Makedonije.

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov dao je prije dva dana Zoranu Zaevu mandat za sastavljanje Vlade.

XS
SM
MD
LG