Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nastavljena rasprava o prodaji 'Ljubije', radnici ispred Skupštine RS


Skupštinski odbor za privredu tražio je od Vlade da povuče ovu tačku dnevnog reda, ali iz Vlade to nisu uradili

Rasprava u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) o odluci Vlade RS-a o prodaji osnovnog kapitala u Rudniku željezne rude "Ljubija“ Prijedor firmi “Israeli investment group“ nastavljeno je danas u Banjoj Luci.

Za raspravu je prijavljeno još dvanaest poslanika, a za očekivati je da se taj broj poveća, uključujući i replike koje su obilježile i jučerašnju raspravu.

U blizini zgrade Narodne skupštine RS-a i danas se okupilo oko desetak radnika, članova sindikata "ArcelorMitala" Prijedor, koji su pozvali Vladu RS-a da povuče odluku o prodaji osnovnog kapitala u Rudniku željezne rude "Ljubija“ Prijedor firmi “Israeli investment group“, jer strahuju za svoja radna mjesta.

Kako javlja dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Banjaluke, oko 150 radnika preduzeća “ArcelolMittal” jutros se samoinicijativno organizovalo i iz Prijedora krenulo prema Banjaluci, kako bi pružili podršku kolegama koji pred zgradom Narodne skupštine štrajkuju glađu zbog najavljene odluke o prodaji državnog kapitala Rudnika željezne rude Ljubija „Izrael Investment Grupi“.

Kolonu autubusa i građevinskih mašina zaustavila je policija u naselju Tunjice koje je udaljeno desetak kilometara od centra grada. Nakon razgovora sa policijom nekoliko autobusa sa radnicima je propušteno prema banjalučkom parku "Mladen Stojanović", a oni koji su krenuli sa rudarskim mašinama su vraćeni prema Prijedoru.

Radnici zahtijevaju da se prodaja zaustavi dok ne dobiju garancije eksperata rudarske, pravne i ekonomske struke da će biti zaštićeni radnici "Mittala“, ali su im iz Vlade i SNSD-a poručili da nema potrebe za strah za radna mjesta.

Prema nezvaničnim informacijama iz Prijedora, radnici “Arcelor Mittala” okupljaju se i u rudniku Omarska s namjerom da izvezu rudarsku mehanizaciju na ulicu i blokiraju saobraćaj, nezadovoljni Vladinom odlukom.

Skupštinski odbor za privredu tražio je od Vlade da povuče ovu tačku dnevnog reda, ali iz Vlade to nisu uradili, jer smatraju da državni kapital u "Ljubiji“ treba da se proda firmi “Israeli investment group“, jer je dala bolju ponudu od “ArcelorMittala” Prijedor.

Tokom 2004. godine formirano je zajedničko preduzeće “Ljubije” i “Mittala” u kojem Rudnik željezne rude ima 49, a “Mittal” 51 posto akcija, tako da praktično kupac po automatizmu postaje vlasnik 49 posto zajedničkog preduzeća s “Mittalom”, koje godinama uspješno posluje.

“Israeli investment group“ponudila je za akcije "Ljubije“ 92 miliona KM, a "ArcelorMittal“ 63,6 miliona KM.

Radnici prijedorskog Arcelor Mittala: 'Ko je uopšte Zotov'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

XS
SM
MD
LG