Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Četiri radnika Arcelor Mitala počeli štrajk glađu ispred parlamenta RS


Saslušanje zbog mogućnosti promjene investitora: Narodna skupština Republike Srpske

Četiri radnika kompanije "Arcelor Mital" počeli su danas štrajk glađu ispred Narodne skupštine Republike Srpske, koja bi u nastavku zasjedanja trebalo da glasa o vladinom prijedlogu da se Rudnik željezne rude "Ljubija" proda firmi "Izraeli investment grup", na čijem čelu je kontroverzni Evgenij Zotov.

Oni su postavili transparent na kojem je ispisano: "Nećemo glad i bijedu" i kojim pozivaju Vladu RS-a da povuče odluku o prodaji državnog kapitala Rudnika "Ljubija", sve dok ne dobiju garancije za svoja radna mjesta od eksperata rudarske, ekonomske i pravne struke.

Radnici nisu željeli da daju izjave novinarima, navodeći da će se javnosti obratiti tek nako što bude poznata sudbina "Ljubije".

Njih su legitimisali pripadnici policije, koji su od njih tražili da se premjeste u park "Mladen Stojanović", što su oni odbili.

Sindikat "Arcelor Mitala" juče je saopštio da im je policija zabranila da u srijedu, 17. maja, damperima blokiraju saobraćaj na Prijedorskoj petlji, nedaleko od Banjaluke.

Prošle sedmice oko 600 radnika "Arcelor Mitala" održalo je protestnu šetnju kroz Banjaluku, zahtijevajući od poslanika da dobro razmisle kako će glasati, ocijenivši da je firma Evgenija Zotova krajnje spornog kredibiliteta i da bi prodajom "Ljubije" njegovoj kompaniji bila dovedena u pitanje njihova budućnost, ali i budućnost cjelokupne prijedorske regije.

Radnici prijedorskog Arcelor Mittala: 'Ko je uopšte Zotov'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00


Na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine RS, koja je počela danas, nalazi se i prijedlog odluke Vlade RS o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala Rudnika željezne rude "Ljubija" iz Prijedora firmi "Izraeli investment grup" za 92 miliona maraka.

"Arcelor Mital" je ponudio 63,3 miliona maraka.

Još nije poznato da li postoji skupštinska većina koja će izglasati prodaju "Ljubije" firmi Evgenija Zotova, s obzirom na to da se tome, osim opozicije, protivi i Demokratski narodni savez, koji pripada vladajućoj koaliciji.

Procjenjuje se da bi odlučujući glasovi o prodaji "Ljubije" mogli da budu glasovi koalicije "Domovina", koja okuplja bošnjačke i hrvatske poslanike.

XS
SM
MD
LG