Dostupni linkovi

Crvena potjernica Interpola za Svetozarom Marovićem


Svetozar Marović sa advokatom prilikom jednog od dolazaka na suđenje
Svetozar Marović sa advokatom prilikom jednog od dolazaka na suđenje

Nacionalni centralni biro Interpola Podgorica raspisao je međunarodnu potjernicu za Svetozarom Marovićem, bivšim visokim finkcinerom DPS-a, jer se nije odazvao na poziv za izdržavanje tri godine i devet mjeseci zatvorske kazne.

Naredbi za izdavanje potjernice prethodila je naredba za prinudno privođenje, jer se on već duže nalazi na liječenju u Beogradu.

"Naredba je izdata radi pronalaska i dovođenja osuđenog Svetozara Marovića na izdržavanje izrečene mu jedinstvene kazne zatvora od tri godine i devet mjeseci u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija - Spuž, po pravosnažnoj presudi Višeg suda u Podgorici zbog počinjenih krivičnih djela: dva produžena krivična djela zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja izvršenog na organizovan način i produženog krivičnog djela izvršenog na organizovan način", saopštio je ranije predsjednik Osnovnog suda u Kotoru Branko Vučković.

U rješenju predsjednika kotorskog suda Branka Vučkovića piše da Marović nije toliko bolestan da ne može izdržavati zatvorsku kaznu.

Osim na robiju, Marović je sporazumnim priznanjem krivice pristao i da državi vrati oko milion eura i uplati sto hiljada eura novčane kazne.

Marović je priznao Tužilaštvu da je bio na čelu kriminalne grupe koja je u projektima "Jaz", "TC Plaza", "Kopirajt", "Krapina", "VTE", "Bulevar" i "Prijevor" nanijela višemilionsku štetu opštinskom budžetu.

Na početku istrage kategorično je negirao krivicu, ali je naknadno prihvatio navode Tužilaštva da je bio vođa kriminalne grupe koju su činili bivši čelnici opštine Budva i njihovi saradnici, a koja je nezakonitim radnjama nanijela višemilionsku štetu opštinskom budžetu.

Ministar pravde Crne Gore Zoran Pažin izjavio je da je država uradila sve što je mogla kada je posrijedi hapšenje Svetozara Marovića.

On je, komentarišući činjenicu da Svetozar Marović još nije uhapšen, rekao da je sada sve u rukama Interpola.

''Sada više nije do nas, sada je njegovo hapšenje stvar Interpola. Država je u ovom slučaju uradila sve što je mogla''- kazao je Pažin.

XS
SM
MD
LG