Dostupni linkovi

PFBiH: Povećanje akciza na gorivo isključivo u svrhu nastavka gradnje autoceste


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Udruženja građevinara Privredne komore Federacije BiH (PKFBiH) smatra da treba podržati povećanje akciza na gorivo ukoliko će se sredstva od akciza koristiti isključivo za modernizaciju i izgradnju putne infrastrukture.

Iz ovog udruženja napominju da su javni radoviod fundamentalnog značaja za svaku ekonomiju i da pokreću sve sfere privrede. U tom smislu, interes domaće građevinske operative je da se osigura kontinuitet radova i očuvaju referense.

"Stoga, od posebne važnosti je da se osiguraju sredstva, koja će biti investirana u nastavak gradnje autoceste. Povećanje akciza u tu svrhu treba podržati i isključivo u tu svrhu. To znači da se ta sredstva i buduća kreditna zaduženja isključivo implementiraju za dalji razvoj i gradnju putne infrastrukture. To je ono što je interes privrednika", kazali su za agenciju FENA iz Udruženja građevinara PKFBiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je prošle sedmice da će, nakon što je u Parlamentarnoj skupštini BiH propao pokušaj usvajanja seta zakona o povećanju akciza na gorivo, Vijeće ministara razmisliti o modelu na koji će to pitanje biti vraćeno u ponovnu proceduru.

XS
SM
MD
LG