Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Džaferi: Zapaljive izjave doprinose pogoršanju odnosa Beograda i Skoplja


Svako bi trebalo da bude odgovoran u kontekstu izjava koje daje o svojim kolegama: Talat Džaferi

Predsednik Sobranja Makedonije Talat Džaferi izjavio je da su makedonski parlament i on otvoreni za saradnju sa institucijama Srbije i ocenio da zapaljive izjave političara "u svakom slučaju doprinose pogoršanju odnosa" dve zemlje.

"One doprinose pogoršanju odnosa prvo individualno među predstavnicima institucija, a to, normalno, putem propagande utiče i na odnose među narodima, odnosno građanima država u regionu. Svako bi trebalo da bude odgovoran u kontekstu izjava koje daje o svojim kolegama" u drugim zemljama, rekao je Džaferi u intervjuu agenciji Beta.

Povodom izjava zvaničnika Srbije da su albanski političari u regionu pretnja miru i stabilnosti, ne samo na Zapadnom Balkanu već i u Evropi, Džaferi je rekao da misli da sa "političkog aspekta nije umesno da politički predstavnici naroda jedan drugog kvaliifikuju na takav način".

Džaferi je rekao da se "u principu, kao predsednik Sobranja ne upušta u komentare političkih predstavnika drugih država" jer je "parlament institucija koja treba da objedinjuje sve političke snage i u zemlji, i u medjunarodnom kontekstu" ali da takvim izjavama srpski zvaničnici "samo doprinose propagandi".

Džaferijev susret sa novinarima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

Džaferi je rekao da bi srpski i makedonski političari trebalo više da komuniciraju bez obzira na razlike.

"Moja preporuka je da što više komuniciraju među sobom, bez obzira koliko različito razmišljaju o odredjenim stvarima", rekao je predsednik makedonskog Sobranja.

Na pitanje da li je njegova stranka DUI (Demokratska unija za integraciju) uslovila podršku vladi lidera SDSM Zorana Zaeva usvajanjem takozvane "tiranske platforme" u kojoj je jedna od tačaka i usvajanje rezolucije kojom se osudjuje genocid nad Albancima u Makedoniji u periodu 1912-1956, Džaferi je rekao da kao predsednik parlamenta ne može da govori o odnosima političkih stranaka.

"U svakom slučaju mogu da kažem da se ne radi ni o kakvoj tiranskoj platformi, radi se o isključivo međupartijskom dogovoru političkih stranaka Albanca u Makedoniji, postizbornom dogovoru kojim su opredelili zajedničke tačke nastupanja u mogućoj koalicije sa jednom ili drugom grupacijom političkih stranaka Makedonaca", rekao je predsednik Sobranja Makedonije Talat Džaferi u intervjuu agenciji Beta.

'Za zajedničku Makedoniju': 'Borba se nastavlja'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

XS
SM
MD
LG