Dostupni linkovi

Bijela kuća nije znala da će Rusi objaviti slike iz Ovalnog ureda


Susret Trumpa i Lavrova u Bijeloj kući
Susret Trumpa i Lavrova u Bijeloj kući

Bijela kuća nije znala da će ruska vlada dozvoliti svojoj državnoj agenciji da objavi slike sa susreta predsjednika Donalda Trumpa s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejem Lavrovom, rekao je zvaničnik, prenosi CNN.

Trump se ponovo našao na meti kritika medija, jer je ruska agencija objavila fotografije iz Ovalnog ureda, a sad su se stvari zakomplicirale dodatno, jer Bijela kuća tvrdi da za to nije dala saglasnost.

Fotografije Trumpa i Lavrova u Ovalnom uredu je objavila agencija TASS, ali ne i Bijela kuća iako je i njihov zvanični fotograf slikao susret.

Praksa je, kako je pojašnjeno, da se javno ne objavljuju slike susreta sa nižim zvaničnicima kao što su šefovi diplomatija, te ni akreditirani mediji nisu bili pozvani na susret.

"Prevarili su nas. To je problem sa Rusima. Oni lažu", prenio je CNN riječi neimenovanog zvaničnika Bijele kuće. Ruski mediji su iskoristili slike za ismijavanje Trumpa, s obzirom na to da su objavljene u vrijeme kada je obavijestio javnost o smjeni direktora FBI.

Zvaničnici su odbacili kritike da je prisustvo ruskog ambasadora u Ovalnom uredu, s obzirom na to da se on smatra obavještajcem Moskve, ugrozilo nacionalnu sigurnost.

XS
SM
MD
LG