Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tači i Nišani: Albanci nikad međusobno bliži, posvećeni evropskom putu


Hašim Tači i Bujar Nišani u Prištini

"Albanci nikada u istoriji nisu bili ujedinjeniji nego što su danas, a nacionalno pitanje Albanaca, gde god oni živeli, sveto je pitanje koje je povezano sa viševekovnim naporima i požrtvovanjem za očuvanje egzistencije i albanskog identita", izjavili su danas predsednici Kosova i Albanije u Prištini.

Predsednik Albanije, Bujar Nišani, koji se nalazi u zvaničnoj poseti Kosovu, kazao je na konferenciji za novinare da su Albanci, od formiranja albanske države 1912. generacijama dostojanstveno ispunjavali svoje obaveze.

Nacionalno pitanje Albanaca gde god oni živeli je sveto pitanje jer je povezano sa viševekovnim naporima i požrtvovanjem za očuvanje egzistencije i albanskog pitanja.

„Naša generacija danas je od ranijih generacija nasledila važnu obavezu, rad na ojačavanju ekonomije i prosperiteta dveju naših država. Ostali procesi integracije unutar EU će nastaviti da se odvijaju dalje, i svaka buduća generacija verujem da će da ispuni sve obaveze koje im nameće vreme “, naveo je Nišani.

Predsednik Kosova, Hašim Tači, naglasio je da su Albanci danas bliži jedni drugima nego ikada, i posvećeni svom evropskom putu. Priča o 'velikoj Albaniji' tema je samo beogradskih medija i zvaničnika, ali ne i Prištine i Tirane.

„To je nepravedna propaganda koja se vrši kako bi Beograd optužio Albance, a obrazložio svoju destabilizirajuću ulogu u Hratvskoj, Srbiji, na severu Kosova ili u Crnoj Gori“, kazao je Tači.

Tači je Nišanija danas odlikovao Ordenom slobode zbog doprinosa Kosovu i albanskom narodu.

XS
SM
MD
LG